Indiase dorpsbewoners eisen collectief land terug

Het aandeel land dat in gemeenschappelijk bezit is van een dorp of gemeenschap in India krimpt elke vijf jaar met 1,9 procent. Dat meldt de National Sample Survey Organisation, een onderzoeksbureau verbonden aan het Indiase ministerie van Statistiek.

Overheden maken er wel eens een gewoonte van dat soort land tot braakliggend terrein uit te roepen, om het vervolgens te verkopen aan privébedrijven. Voor de lokale bevolking vormt collectieve grond echter een belangrijk element in de watervoorziening, aangezien tal van traditionele waterbronnen zoals vijvers en meren vaak net in die collectieve dorpsgebieden liggen.

Sinds de onafhankelijkheid in 1947 is al meer dan 834.000 hectare –een vierde van België– gemeenschappelijke grond geprivatiseerd. Eind januari besloot het opperste gerechtshof dat alle illegale bezetters van gemeenschappelijke grond verdreven moeten worden. Bovendien mogen overheden geen gemeenschappelijke grond meer toezeggen aan bedrijven en individuen. De uitspraak is het gevolg van een geschil in 2003 waarbij een groep verkozenen in het Indiase dorp Jagir Rohar een klacht indiende tegen een man die een huis liet bouwen op een stuk gemeenschappelijke grond van 6,8 hectare. Het vonnis stelt voorts dat alle eerdere beslissingen van overheden waarin gemeenschappelijke grond aan iemand werd toewezen, niet langer geldig zijn.

Activisten zijn erg blij met de uitspraak. Volgens Jagdeesh Rao van de Indiase ngo Foundation for Ecological Securities, geciteerd in het Indiase milieutijdschrift Down To Earth, zal het niet makkelijk zijn om de gronden terug te krijgen van hun huidige bezetters. ‘Maar de uitspraak geeft een basis waarmee mensen kunnen vechten voor hun rechten’, aldus Rao. Op 10 januari liet Jairam Ramesh, minister voor Milieu en Bossen, een groep van deskundigen bijeenkomen om hem te helpen in zijn beleid inzake de gemeenschappelijke gronden. Bij die deskundigen zat ook nobelprijswinnares Elinor Oström, die met haar werk aantoonde hoe gebruikersassociaties gemeenschappelijke eigendommen succesvol kunnen beheren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.