Indiase migranten uitgebuit om Gemenebestspelen klaar te krijgen

Duizenden Indiase migranten zwoegen om de stadions en andere sportinstallaties voor de Gemenebestspelen op tijd klaar te krijgen. Die vinden in oktober in New Dehli plaats. Volgens de bekende stedenbouwkundige en activist Dunu Roy gaat de uitbuiting veel verder dan wat in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking te zien was.
Aan de vierjaarlijkse Gemenebestspelen doen vijfduizend atleten uit het Verenigd Koninkrijk en zijn voormalige kolonies mee. Om alles op tijd klaar te krijgen zijn massaal arbeiders van het platteland gerekruteerd. “Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe een grote en onzichtbare groep werkkrachten van het platteland uitgebuit wordt om met vooruitgang en een groei van 8 procent te kunnen uitpakken”, zegt Dunu Roy.
Roy, directeur van het Hazards Centre, een Indiase ngo die gemeenschaps- en arbeidsorganisaties bijstaat, zegt dat de uitbuiting groter is dan voor de Olympische Spelen die twee jaar geleden in Peking plaatsvonden. “De Chinezen hadden tenminste nog een socialezekerheidsstelsel. Hier is er niets, zelfs geen registratie van de arbeiders. Daardoor zijn ze overgeleverd aan de genade van de aannemers die alleen maar hun winst willen maximaliseren.”

Tweehonderd doden


Vorige week verplichtte een rechtbank in New Delhi de overheid om 17.000 arbeiders te registreren, die bij de bouw van installaties voor de Gemenebestspelen betrokken te zijn. Volgens de rechters moeten de arbeiders een verzekering krijgen, een minimumloon, gezondheidszorg en een onderkomen met basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, stroom en fatsoenlijke sanitaire installaties.
De zaak was aangespannen door de People’s Union of Democratic Rights (PUDR), een prominente mensenrechtengroep. Die had een uitgebreid onderzoek gevoerd met de hulp van de vakbonden. Het PUDR-rapport verzamelde getuigenissen van de arbeiders. Volgens die getuigenissen kwamen door ongevallen bij de bouw van het hoofdstadion alleen al zeventig tot tweehonderd arbeiders om.

Tentenkampen


Veel arbeiders wonen in tentenkampen, waar het leven tijdens de koude winternachten bijzonder hard is. Het stadsbestuur liet die onlangs verwijderen, met het oog op de Gemenebestspelen. Het werd daarvoor terechtgewezen door de rechters, die het bevel gaven de kampen weer op te bouwen. “We denken dat u de buitenlanders die naar de Gemenebestspelen komen, wil tonen dat er geen armen zijn in India”, zeiden ze.
Volgens een voorzichtige raming van de Indiase overheid kosten de Gemenebestspelen 16 miljard dollar. Daarin is ook de bouw van elektriciteitscentrales, transportinfrastructuur en watervoorziening begrepen. Het megaproject lokte miljoenen Indiërs van het verarmde platteland naar de stad.
De vorige Gemenebestspelen vonden plaats in het Australische Melbourne. De volgende editie wordt in Glasgow georganiseerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.