Indiase premier sust rel over cricketwedstrijden

Op het laatste moment heeft de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee een rel over Indiase deelname aan een serie cricketwedstrijden in Pakistan gesust. De vredesbesprekingen tussen India en Pakistan die morgen (maandag) in de Islamabad beginnen, dreigden verstoord te worden door de kwestie.

Voor het eerst in vijftien jaar zou het Indiase cricketteam weer deelnemen aan wedstrijden in Pakistan. Maar tot gisteren (zaterdag) was het onduidelijk of de tour door kon gaan. De Indiase regering zei in eerste instantie uit veiligheidsoverwegingen geen toestemming te willen geven voor deelname aan het zes weken durende tour. We willen de veiligheid van onze spelers niet in gevaar brengen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Swami Chinmayanand afgelopen vrijdag nog tegenover journalisten. Hij zei ook te willen voorkomen dat de vredesbesprekingen tussen India en Pakistan in gevaar komen. In 2002 balanceerden beide landen op de rand van een oorlog, nadat separatisten uit Kasjmir een aanslag pleegden op het Indiase parlement in New Delhi. Eén ongelukkig incident, en we kunnen weer opnieuw beginnen, zei Chinmayanand. Maandag beginnen de vredesbesprekingen tussen India en Pakistan formeel. Ze zijn een uitvloeisel van afspraken die in januari op de Zuid-Aziatische top werden gemaakt tussen de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee en de Pakistaanse president Gen Pervez Musharraf.

De kwestie rond het cricketteam lag zo gevoelig, dat de definitieve beslissing werd overgelaten aan premier Vajpayee zelf. Die gaf zaterdag uitsluitsel: de Indiërs mogen in maart vertrekken naar Pakistan. De Pakistaanse Cricket Bond (PCB) zou Musharraf gevraagd hebben te bemiddelen in de affaire. De PCB is blij met het besluit van Vajpayee. Was India afgehaakt, dan was de PCB zo’n 25 miljoen dollar (19,6 miljoen euro) aan sponsorgelden, advertentieopbrengsten en tv-uitzendrechten misgelopen. Hoofdsponsor van het toernooi is de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung, goed voor 4 miljoen dollar (3,1 miljoen euro).

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken wilde de tour in eerste instantie het liefst uitstellen naar mei, omat de verkiezingen in India dan achter de rug zijn.
Het is nog niet duidelijk of de Indiase Cricket Bond ermee instemt om te spelen in ‘gevaarlijke steden’ zoals Karachi en Peshawar. Islamabad en Lahore worden wel als veilig beschouwd. Vorig jaar weigerde een Zuid-Afrikaans team in Peshawar te spelen. De stad ligt vlakbij de grens met Afghanistan. Nieuw-Zeeland zegde een tour af, nadat in mei een bom ontplofte voor het spelershotel in Karachi. In januari ontsnapte Musharraf aan twee moordaanslagen die werden gepleegd door tegenstanders van de vredesbesprekingen.

India en Pakistan hebben nog maar drie maanden geleden weer sportieve banden aangeknoopt, als teken van de verbeterde relatie. Sportwedstrijden tussen beide landen zijn altijd grote publiekstrekkers, vanwege het beladen en agressieve karakter ervan. Worden ze op eigen grondgebied gespeeld, dan loopt de spanning meestal nog hoger op.

Pakistan en India zijn sinds 1947 onafhankelijk. De cricketsport is een erfenis die is nagelaten door de Britse koloniale bezetter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.