Indiase producenten hopen graantje mee te pikken van vogelpest

Nu de pluimveesector in Thailand en negen andere Aziatische landen gedecimeerd wordt als gevolg van de vogelpest, hopen Indiase pluimveeproducenten de concurrentie van de exportmarkt te drummen. Maar dat lijkt ijdele hoop, want de ambachtelijk opgekweekte Indiase kippen zijn te duur voor de internationale markt.





Indiase pluimveekwekers moeten met een jaarlijkse productie van anderhalf miljard vogels enkel China, de VS en Rusland laten voorgaan. Maar de miljoenen Indiase kippen zijn grotendeels bestemd voor de binnenlandse consumptie. Op het vlak van de export is Thailand de onbetwiste kampioen. Het land dat zichzelf graag de keuken van de wereld noemt, neemt 40 procent van de export voor zijn rekening.

Het grote geld valt te halen bij de export van afgewerkte kipproducten. Het levert Thailand per jaar 12 miljard dollar op. Ter vergelijking: India exporteert nu voor amper 125 miljoen dollar. Maar nu ‘s werelds grootste exporteur van pluimvee in de touwen ligt, hoopt de Indiase concurrentie gouden zaken te doen in het buitenland. Als India ten minste gespaard blijft van de ramp die Vietnam, Cambodja, China, Indonesië, Japan, Laos, Zuid-Korea, Taiwan en Pakistan treft.

De Indiase producenten achten zich veilig tegen het H5N1-virus, dat al 13 mensenlevens heeft geëist. B Soundararajan, de directeur van de Suguna Poultry Farms in de zuidelijke stad Coimbatore, wil straks feest vieren op de Thaise exportmarkt. De importeurs uit Maleisië en Japan bellen ons op, bevestigt hij. Suguna, één van de weinige Indiase pluimveebedrijven die modern genoeg zijn voor de export, hoopt dit jaar zijn productie te verdubbelen van 10.000 naar 20.000 ton verpakte kip. Concurrent Godrej Agrovet, één van de andere grote kippenbedrijven, is iets voorzichtiger. Er is belangstelling, maar die zal zich niet meteen vertalen in een beter zakencijfer, zegt zaakvoerder Balram Yadav.

Ook Devinder Sharma, een internationale expert inzake voedselveiligheid, gelooft niet dat de gebraden kippen India zomaar in de mond zullen vliegen. Het klopt dat er een ‘window of opportunity’ bestaat voor de Indiase producenten. Er heersen tekorten op de internationale markt en die doen de prijs verdubbelen. Maar volgens Sharma is de Indiase pluimveesector niet in staat om in het gat te springen. De Indiase landbouwprijzen zijn nooit concurrentieel geweest en liggen een stuk hoger dan het internationale niveau. Dat heeft in de eerste plaats te maken met een protectionistische en verouderde beleid, zegt Sharma, meer bepaald met de hoge belastingen en heffingen. Moest India zijn pluimveesector openstellen, dan zou het zelfs nu klappen krijgen.

Maar het gebrek aan openheid is meteen ook het voordeel van de Indiase producenten, meent Sharma, die bekend staat als een voorvechter voor de biologische landbouw. India heeft nog niet de toevlucht genomen tot wat Sharma de drastische binnenwegen van de industriële productie noemt: genetisch gewijzigd veevoeder, hormonen en vaccins. De grootschalige productie is één van de redenen waarom Thailand en andere landen meer vatbaar zijn voor virussen. De expert gelooft dat India op lange termijn een kans heeft als het de consumenten kan overtuigen dat Indiase kip gezonder is.

Voorlopig is het op de binnenlandse markt huilen met de pet op. Hoewel er niet één geval van vogelpest is gesignaleerd in India, duikt de prijs voor gevogelte de dieperik in. Levende vogels halen nu nog negen in plaats van aan 35 roepie (59 eurocent) per kilo. Veel boeren zijn in nood omdat die prijs zelfs de kosten niet dekt, zegt Sabbir Khan, de voorzitter van de Pluimveefederatie van India. Volgens Khan is het hoog tijd dat de overheid het publiek inpepert dat er geen reden is tot paniek. Het enige wat ze gedaan heeft, is bekend maken dat er een verbod is op de import van buitenlandse kippen. Volgens Khan heeft dat de trek van de Indiase consument in kip nog verder doen afnemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.