Indiase rakettenbouwers hebben ook China in het vizier

India heeft zaterdag aangekondigd dat het dit jaar nog de Agni III wil testen, een ballistische raket met een reikwijdte van meer dan 3000 kilometer die alle grote steden in China kan treffen. De komende weken wordt ook een proefvlucht van de Brahmos verwacht, een kruisraket die India met Russische hulp heeft ontwikkeld en bedoeld is om ingezet te worden op het slagveld. De meeste Indiase wapens blijven op Pakistan gericht, maar de rakettenwedloop in Zuid-Azië heeft in elk geval een nieuwe dimensie gekregen.Donderdag liet India de Agni I proefvliegen, een raket die een lading van een ton 800 kilometer ver kan voeren en daarmee in de eerste plaats op aartsvijand Pakistan gericht is. Nog meer testvluchten zijn aangekondigd voor de komende weken. Pakistan stelde donderdag zijn HATF-V Ghauri-raket, een wapen met een reikwijdte van 1300 kilometer, officieel ter beschikking van het leger. Het Indiase antwoord op die raket is de Agni II, die 2.000 kilometer ver kan vliegen. India heeft ook nog Prithvi-raketten met een bereik van 250 kilometer.

De voorbije weken leverden India en Pakistan ook woordgevechten die de spanning in de regio hoog deden oplopen. Zaterdag verklaarde Islamabad dat de testvlucht met de Agni I Pakistan niet afschrikt. Volgens de Pakistaanse regering liggen alle Indiase steden binnen het bereik van Pakistaanse raketten. Vorige week had de Indiase minister van Defensie George Fernandes verklaard dat zijn land een bom of twee of nog meer kan incasseren, … maar wanneer we terugslaan, zal er geen Pakistan meer zijn. Voor nog meer ophef zorgde de Pakistaanse president Musharraf eind vorig jaar door aan te kondigen dat Pakistan niet noodzakelijk met conventionele middelen zal antwoorden als het Indiase leger het zou wagen de Pakistaanse grens over te trekken. India houdt voorlopig vast aan het no first strike-principe, maar waarschuwt dat het zijn aanvallers onaanvaardbare schade kan toebrengen. Zowel de Indiase regering als het Pakistaanse regime hebben een achterban die dergelijk strijdvaardig taalgebruik op prijs stellen.

Experts verwachten dat de rakettenwedloop in Zuid-Azië door de aangekondigde tests en forse uitspraken nog zal versnellen. Pakistan is daarbij voorlopig de grootste kopzorg voor India, maar het land denkt ook aan China. Na de atoomtests van 1998 verklaarde Defensieminister Fernandes al dat China het grootste veiligheidsprobleem vormt voor India. India beschuldigt China er overigens van Pakistan in het geheim te helpen bij zijn nucleaire en rakettenprogramma’s.

Voorlopig lijkt de internationale gemeenschap er niet in te slagen de nucleaire wapenwedloop in Zuid-Azië af te remmen. Vorige week drong de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoriko Kawaguchi er in New Delhi op aan dat India de internationale verdragen zou ondertekenen die een einde maken aan het testen van kernwapens en de verspreiding van die wapens willen tegengaan. Hij hield dat pleidooi naar aanleiding van de hervatting van de Japanse economische hulp aan India. Tokio had die bijstand vier jaar geleden opgeschort na de Indiase kernproeven. India kan dit jaar 850 miljoen euro verwachten van Japan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift