Indiase scholieren beginnen Mandarijn te leren

De Indiase Raad voor het Secundair Onderwijs geeft scholen in India vanaf volgend leerjaar de mogelijkheid ook lessen Mandarijn aan te bieden. Het leerplan is bijna klaar en aan de schoolboeken wordt gewerkt. De beslissing illustreert het groeiende belang van de Chinese markt voor India.

De leerlingen van de zesde klas – scholieren die door de band elf jaar oud zijn – komen het eerst aan de beurt; daarna zullen de hogere klassen volgen. Na vier jaar moeten de Indiase scholieren in staat zijn een eenvoudige conversatie in het Mandarijn te voeren of een gebeurtenis of de inhoud van een radiobericht kort na te vertellen. 

Indiase scholen bieden al twintig plaatselijke talen en twaalf vreemde talen aan. Naast het overal verplichte Engels zijn ook Frans, Duits en Spaans populair.  Experts gaan ervan uit dat er ook veel scholieren Chinees zullen willen leren.

Weinig sinologen

Voorlopig zijn goede leerkrachten nog dun gezaaid. Volgens de Indiase krant Times of India kunnen Chinese leerkrachten maar moeilijk een visum vast krijgen en telt India niet veel sinologen. De Indiase universiteiten stomen wel een nieuwe lichting Chinakenners klaar. De voorbije jaren waren er aan het departement Oost-Aziatische Studies van de Universiteit van Delhi  telkens honderden kandidaten voor de honderd studieplaatsen.

Indiase bedrijven verwachten veel van de maatregel. Anders dan in Europa worden internationale contracten in China niet in het Engels maar wel in het Mandarijn opgesteld. Het is ook een enorm voordeel om in gesprekken met Chinese zakenpartners niet helemaal van tolken afhankelijk te zijn en om de plaatselijke cultuur wat te kennen.

China is na de VS de grootste economie ter wereld. De Chinese economie blijft ook razendsnel groeien. Intussen is China ook al de belangrijkste handelspartner van India. De handel tussen de twee landen zal dit jaar ongeveer 45 miljard euro waard zijn.

Zowat 150 Indiase bedrijven hebben al vestigingen in China; bijna allemaal eisen ze dat hun Indiase medewerkers Mandarijn leren. Een van die bedrijven is de ICT-gigant  Infosys, die volgens de Times of India drieduizend Chinezen in dienst heeft. “China is de volgende VS”, citeert de krant Mohandas Pai, directeur human resources van Infosys.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.