Indiase sporter loopt 100 kilometer uit protest

Tanveer Hussain, de snelste marathonloper van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir, heeft 100 kilometer gerend uit protest tegen de apathie van de regering.

“Telkens als ik won, kreeg ik niets meer dan een schouderklopje en loze beloften”, zegt Tanveer, een student, die al zeven jaar lang traint voor marathons. Hij heeft verschillende wedstrijden gewonnen, zoals onlangs nog de Jammu Marathon, georganiseerd door de politie, waar 17.000 mensen aan deelnamen.

“De autoriteiten organiseren niets”, zegt Tanveer. “De enige wedstrijden zijn van banken of van de politie. Er zijn geen paden, geen andere spelers, dus ik kan geen nationaal of internationaal niveau halen. De regering zou me naar nationale wedstrijden moeten sturen, wat de mensen in Jammu trots zou maken. Maar niemand is daarin geïnteresseerd.”

“Ik ben heel erg verdrietig, om mijn droom te zien doodgaan. Ik kan niet kiezen of ik nog moet doorgaan of niet.”

Geen geld

Tanveer is niet de enige die hier tegenaan loopt. Ook andere sporters zijn gestopt, omdat hun carrière tegen een muur liep. “We hebben geen sportbeleid hier in Kasjmir”, zegt Riyaz Ahmad, die elf jaar heeft gefietst maar uiteindelijk is afgestapt omdat er geen infrastructuur is en geen geld. “Er is geen professionele training en niemand die kan helpen bij deelname aan toernooien.”

Er is wel een Sportraad in de deelstaat Jammu en Kasjmir, die namens 48 organisaties geld van de regering ontvangt voor toernooien, training, infrastructuur en overige assistentie. Maar die subsidie komt uiteindelijk neer op 10.000 roepies (150 euro) per district. Er zijn 22 districten in de staat.

“Ieder district heeft honderden sporters”, zegt een internationale sportvrouw die afkomstig is uit de Jammuvallei maar die anoniem wil blijven. “Hoe kan dit bedrag genoeg zijn om opkomend talent te steunen? Kasjmir zou honderden sporters van wereldklasse kunnen voortbrengen als de regering ze maar serieus zou nemen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift