Indiase universiteiten in trek bij Afghaanse studenten

Makkelijke visa, het goedkope leven en de culturele overeenkomsten maken Indiase universiteiten populair bij Afghaanse studenten.

Het eerste wat Arif Ahmady deed toen hij aankwam in India, was de Taj Mahal bezoeken. Maar daarvoor was hij niet gekomen. Net als veel Afghanen is het de hoop op een betere toekomst die hem naar India deed komen. Hij bezocht meteen daarna de Universiteit van Delhi, verschillende hogescholen en appartementen.

“Ik wil studeren in een vredige plaats en een Indiaas diploma behalen, omdat die een erg goede reputatie hebben in Afghanistan, waar ik wil terugkeren om een carrière uit te bouwen”, zegt hij.

Indiase steden zoals New Delhi, Mumbai, Pune, Bangalore en Bhubaneswar trekken duizenden Afghaanse studenten aan. Shaida Mohammad Abdali, de Afghaanse ambassadeur in India, schat hun aantal momenteel op 5.500, waarvan 300 vrouwen.

De studenten worden niet alleen aangetrokken door de goede diploma’s, maar ook door het goedkope leven, de beurzen en het gebruik van Engels in de klassen. Ook cultureel is het geen grote schok: Indiase soaps zijn een vast onderdeel op de Afghaanse televisie.

Heropbouw

“Drie decennia van oorlog en een puinhoop van een onderwijssysteem doen iedereen met aspiraties vertrekken”, zegt Ahmady. Wie het kan betalen, gaat naar Europa of de VS. Vroeger waren ook Pakistan en Iran populaire bestemmingen, maar dat is veranderd. Het is moeilijker geworden om een visum te krijgen voor Iran en de betrekkingen met Pakistan zijn vertroebeld. “De Afghaanse regering vindt dat studenten uit Pakistan vaak terugkeren als terroristen, dus worden we ontmoedigd om daar te studeren”, zegt Ahmady. Met een Pakistaans diploma vind je niet zo snel een baan. India is dan een goed alternatief.

Elk jaar reikt de Indiase Raad voor Culturele Relaties 2.325 beurzen uit aan internationale studenten. Daarvan zijn er 675 gereserveerd voor Afghanen.

“Afghanistan worstelt nog altijd met de recente geschiedenis van terrorisme, opstand en burgeroorlog”, zegt Suresh Kumar Goel, directeur-generaal van de Raad. “Er is een grote nood aan training en onderwijs om hun economie terug op de sporen te krijgen. Het grotere aantal beurzen voor Afghaanse studenten is onderdeel van het partnerschap tussen India en Afghanistan.”

Student Ahmed Reshad Mongry koos de stad Pune omwille van het weer en de rustige atmosfeer. Maar er zijn ook vooroordelen. “Het grootste probleem waar ik in India mee te maken krijg, is dat mensen ons zien als terroristen, dat kwetst me heel erg”, zegt hij.

India trekt ook vrouwelijke studenten aan, zoals de 26-jarige Horyan, die net haar diploma Zoölogie behaalde in Pune. “Mijn ouders steunden me in mijn beslissing naar India te komen”, zegt ze. “Maar niet alle meisjes hebben zoveel geluk.” Het ligt cultureel moeilijk om zonder het gezelschap van familieleden naar het buitenland te reizen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.