Indiase verpleegsters zijn slechte werkomstandigheden zat

Verpleegsters in India komen in actie tegen verslechterde werkomstandigheden, inclusief lage salarissen en praktijken van particuliere ziekenhuizen.

Verpleegsters die ontevreden zijn over hun werkomstandigheden, vertrekken steeds vaker naar landen die betere vooruitzichten bieden. De achterblijvers gaan de straat op om hun ongenoegen te laten blijken.

In de afgelopen twee jaar trokken de demonstraties duizenden verpleegsters. Ziekenhuisdirecties – waarvan vermoed wordt dat ze illegale connecties onderhouden met politici en hoge ambtenaren – zouden de arbeidswetgeving in het land aan hun laars lappen.

Vakbonden uit de zorgsector zeggen dat de staking in verschillende particuliere ziekenhuizen een gevolg zijn van misstanden die al jaren duren.

Jasmin Shaw, voorzitter van de Associatie Verenigde Verpleegsters, zeg dat het onder meer gaat om dreigingen met ontslag, uitval van water en stroom in verpleegstersflats en schending van de arbeidswetgeving. Hoewel de arbeidsomstandigheden in openbare ziekenhuizen volgens onderzoeken beter zijn, is de situatie daar ook verre van ideaal.

Overuren

Basisvoorzieningen zoals ruimtes waar verpleegsters kunnen rusten of zich kunnen omkleden, ontbreken in veel ziekenhuizen. Uit een rapport van het Centre for Women’s Development Studies (CWDS) blijkt dat er op algemene afdelingen in de hoofdstad soms maar 1 verpleegster dienst heeft op een afdeling met 30 patiënten. In sommige gevallen is dat zelfs 1 op 50.

Verpleegsters draaien daardoor vaak overuren, die niet officieel gecompenseerd worden. De langdurige protesten hebben ertoe geleid dat sommige ziekenhuizen hebben toegezegd overuren te zullen gaan betalen.

Ook de huisvesting van verpleegsters voldoet amper aan de minimale standaarden. Ze worden daarnaast soms gedwongen om een contract te tekenen voor minstens twee of drie jaar, zegt Sree Lekha Nair, onderzoeker bij het CWDS.

“Op die manier kunnen ze geen ander werk zoeken zonder dat het management daar vanaf weet. Het is in India erg moeilijk om je in de verpleging collectief te organiseren”, zegt ze.

Volgens gezondheidsactivisten worden goed opgeleide verpleegkundigen vervangen door helpenden en stagiaires, zodat er minder salaris betaald hoeft te worden. Anie Mathew, een activist uit Jaipur in Rajasthan, zegt dat deze junior-verpleegkundigen slecht behandeld en slecht betaald worden. “Zwangerschapsverlof is niet toegestaan. Als een verpleegster zwanger wordt, kan ze op straat gezet worden.”

Studeren om te emigreren

Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en de Golfstaten zijn de meest gangbare bestemmingen voor Indiase verpleegsters die een betere baan zoeken.

De belofte van een hoger salaris is volgens migratie-experts de belangrijkste drijfveer om te vertrekken. Over hoeveel verpleegsters precies vertrokken zijn, zijn geen goede gegevens beschikbaar.

“Er is hernieuwde interesse in studies verpleegkunde omdat meisjes horen over goede salarissen in het buitenland”, zegt Irudaya Rajan, hoofd van het migratiedepartement van het Centrum voor Ontwikkelingsstudies in Thiruvananthapuram. “De meeste migranten komen uit de Zuid-Indiase staat Kerala.”

Veel jonge vrouwen zouden verpleegkunde gaan studeren met als belangrijkste doel naar het buitenland te kunnen. Een gezondheidsfunctionaris in Chennai schat dat de Indiase zorg 50 procent verpleegsters tekort komt. “Ziekenhuizen hebben al te weinig personeel en de migratie verergert dat nog eens.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.