Indiërs omzeilen verbod op sekse-selectie met hi-tech en internet

Abortus op grond van sekse is verboden in India, maar moderne technieken en internet zorgen ervoor dat het verbod nauwelijks te handhaven is. Vrouwelijke foetussen worden op grote schaal geaborteerd.
Een rechter in Mumbai veroordeelde in november twee artsen voor het adverteren met diensten op het gebied van geslachtsselectie. Het lijkt er op dat India werkt maakt van het handhaven van de wetgeving die geslachtsbepalende testen verbiedt. Activisten die strijden tegen de praktijken die het evenwicht tussen het aantal jongens en meisjes verstoren, zijn echter niet onder de indruk. In de eerste plaats blijkt het vrijwel onmogelijk om reclame op internet te stoppen, in de tweede plaats loopt de wetgeving ver achter de medische feiten aan.
Eerst was er het misbruik van echografie om het geslacht van een foetus vast te stellen, nu zijn er ook technieken als pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) en spermascheiding. Het is onmogelijk om die ontwikkelingen te controleren, zegt Sabu George Mathew, activist tegen vrouwelijke foeticide.

Tien miljoen abortussen


Mathew probeert via de rechter af te dwingen dat websites die geslachtsbepalende testen en sekse-selectie aanbieden, geblokkeerd worden. De Pre-Conception and PreNatal Diagnostic Techniques Act (PNDT) uit 2003, die geslachtbepaling en reclame via advertenties verbiedt, dwingt de “business” uit te wijken naar internet, zegt Mathew.
India is een van de weinige landen waar geslachtsbepaling illegaal is. Het is echter bijna onmogelijk om op internet aangeboden diensten te verbieden, als ze bedoeld zijn voor stellen in andere landen waar de testen legaal zijn. Bovendien wordt daar tegemoet gekomen aan wensen die nog veel verder gaan dan sekseselectie.
De Indiase wetgeving is het gevolg van een campagne van mensenrechten- en genderactivisten. Zij wezen op de consequenties van de traditionele Indiase voorkeur voor mannelijke nakomelingen en de komst van technieken als echografie, waarmee gemakkelijk het geslacht van een foetus vastgesteld kan worden.
 
In januari 2006 publiceerde het Britse medische tijdschrift The Lancet een studie waaruit bleek dat in de afgelopen twintig jaar tien miljoen vrouwelijke foetussen geaborteerd werden in India. Dit zou direct te maken hebben gehad met de opkomst van de echografie in de jaren tachtig.

Verfijndere technieken


De techniek heeft echter niet stilgestaan. Pre-implantatie genetische diagnostiek maakt het mogelijk om bij reageerbuisbevruchting al voor innesteling van het embryo in de baarmoeder, de erfelijke eigenschappen te bepalen. Ook is het mogelijk om door spermascheiding vooraf het geslacht van een kind te kiezen.
 
“PGD was oorspronkelijk bedoeld om te screenen op genetische afwijkingen, maar de techniek wordt openlijk en vaak gebruikt om vrouwelijke embryo’s er uit te screenen”, zegt N.B. Sarojini, hoofd van SAMA, een kenniscentrum voor vrouw en gezondheid in New Delhi.
 
“Technieken zoals MicroSort, gebruikt voor spermascheiding, genereren in de Verenigde Staten al een marktwaarde van 400 miljoen dollar (280 miljoen euro). Paren elders uit de wereld geven ongeveer 19.000 dollar (ruim 13.000 euro) uit in Amerikaanse klinieken voor genderselectie. Deze stellen komen vooral uit landen als India, waar geslachtsselectie illegaal is.”

Status


Veel praktijken vinden echter ook plaats in India, waar geen gebrek heerst aan IVF-klinieken die helpen bij het creëren van mannelijke embryo’s, voordat ze in de baarmoeder worden geplaatst. “Dat is gemakkelijker dan zestien weken wachten om het geslacht van een foetus vast te stellen en dan abortus te plegen”, zegt een arts van een IVF-kliniek, die graag anoniem wil blijven.
Het laten uitvoeren van een echo om het geslacht van een foetus te bepalen, is echter nog steeds populair. Dat komt mede doordat abortus in India legaal is en geaccepteerd wordt als onderdeel van gezinsplanning om de bevolkingsgroei te beperken.
 
Sarojini denkt dat de overheid beter kan inzetten op het verbeteren van de status van meisjes, in plaats van op het arresteren van artsen. “Het is nog steeds een feit dat vrouwen, zelfs als ze goed opgeleid zijn en werk hebben, liever een zoon willen. Dit geeft hen meer aanzien in de samenleving. Dat moet veranderen”, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.