Indonesië eist eerlijke handel van Europese Unie

De zakenwereld en overheid in Indonesië eisen een eerlijker handel met de Europese Unie. Het EU-beleid maakt het Indonesische producten moeilijk te concurreren op de Europese markt, zeggen ze. Ze betreuren dat ze geen handelsprivileges krijgen van de EU, in tegenstelling tot bijvoorbeeld landen die door natuurrampen zijn getroffen.

“We vragen geen sterke vermindering of afschaffing van de importheffingen, wel een gelijke behandeling”, zegt Ade Sudradjat, voorzitter van de Vereniging van Indonesische Textielproducenten. “Voor gelijkaardige producten moeten dezelfde importheffingen gelden, wat ook hun land van herkomst is.”

Voor Indonesische producten gelden importtarieven tussen 13 en 16 procent wanneer ze de EU-markt binnenkomen, zegt Sudradjat. “De Europese Unie heeft nu meer aandacht voor zijn voormalige kolonies in Noord-Afrika en de Caraïben, die een voorkeursbehandeling krijgen in de vorm van lagere invoertarieven.”

Vermindering

De EU heeft bijna alle importtarieven geschrapt voor goederen uit de Minst Ontwikkelde Landen. Daardoor genieten die landen een voordeel ten opzichte van landen als Indonesië. Door de stijgende arbeids- en transportkosten heeft het Aziatische land het moeilijk zijn prijzen laag te houden.

De EU laat ook importheffingen vallen voor landen die getroffen zijn door een natuurramp. Op die manier kunnen ze zich sneller herstellen. “Indonesië heeft enkele van de ergste aardbevingen en tsunami’s meegemaakt. Waarom kreeg Indonesië geen vrijstelling van importheffingen van de Europese Unie?” vraagt Sudradjat. Hij verwijst onder meer naar de verwoestende tsunami van december 2004 in Atjeh en de aardbeving van vorig jaar in West-Sumatra.

Textiel

De EU is de vierde belangrijkste exportmarkt voor Indonesië, na Japan, de VS en China. Het handelsvolume daalde van 25,8 miljard dollar (19,2 miljard euro) in 2008 naar 22 miljard dollar (16,3 miljard euro) vorig jaar. Het handelsoverschot voor Indonesië bedroeg vorig jaar 4,85 miljard dollar (3,6 miljard euro), tegenover 6 miljard dollar (4,5 miljard euro) in 2006.

Tot de belangrijkste exportproducten van Indonesië voor de EU-markt behoren ruwe palmolie, kopererts, koperconcentraat, koffie en houten meubels. Het importeert vooral grondstoffen en machines voor de productie van exportgoederen. Textiel is een sleutelproduct, aangezien iedereen in de EU gemiddeld 34 kilogram textiel per jaar koopt.


 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift