Indonesië gaat gebukt onder natuurrampen

In Indonesië lieten de voorbije week minstens 400 mensen het leven door een tsunami op de Mentawai-eilanden en door een vulkaanuitbarsting in Centraal-Java. Ondanks de genomen maatregelen blijft het moeilijk om de eilandstaat in Zuidoost-Azië te behoeden voor natuurrampen.

Maandag 25 oktober werd de regio rond de Mentawai-eilanden (West-Indonesië) getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de Schaal van Richter, gevolgd door een tsunami. De dag erop vond in Centraal-Java een vulkaanuitbarsting plaats en ook op vrijdag 29 oktober barstte de vulkaan Merapi uit.

Ring van Vuur

Volgens het persagentschap Belga eiste de tsunami minstens 400 levens, een aantal dat hoogstwaarschijnlijk nog zal oplopen tot 500. De dodentol ten gevolge van de vulkaanuitbarstingen bedraagt volgens de IBU-Stichting, een Nederlandse hulporganisatie, 29. Het persagentschap Reuter heeft het over 34, maar ook die cijfers zullen wellicht nog toenemen.

Zeker 52.000 mensen zijn op de vlucht en kampen met gezondheidsproblemen door de giftige stoffen die in de lucht hangen. Dat stelt Bondan Agus Suryanto, een dokter van het Rode Kruis, op de VN-nieuwssite IRIN.

Indonesië bevindt zich in de zogenaamde Ring van Vuur, een ringvormig gebied dat vaak getroffen wordt door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. De statistieken liegen er niet om. De website Prevention Web stelt dat in Indonesië tussen 1980 en 2008 bijna 300 rampen plaatsvonden waarbij 18 miljoen mensen getroffen werden. In 2004 vielen er –als gevolg van de tsunami– 165.000 doden, terwijl de aardbeving van 2006 meer dan drie miljoen Indonesiërs trof.

Alarmsignalen

Na de vloedgolf in 2004 werd een systeem geïnstalleerd dat de kustbewoners moet waarschuwen voor een aankomende tsunami. De voorbije week werd duidelijk dat dat systeem niet geheel waterdicht is. ‘Het alarm werkte naar behoren tijdens de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, maar toch werden de waarschuwingen niet snel genoeg verspreid om de bevolking te beschermen’, zegt Irina Bokova, algemeen directeur van UNESCO in een officiële mededeling. ‘Dit bewijst dat het systeem verbeterd moet worden, vooral in de meest kwetsbare gebieden.’

Bovendien meldden de Indonesische autoriteiten in de Financial Times dat sommige van de waarschuwingssystemen beschadigd waren door vandalen. Het hoofd van het Indonesisch Meteorologisch en Geofysisch Agentschap, Sri Woro Harijono, bevestigt bij Reuters dat enkele seismografen en zonnecellen beschadigd en zelfs gestolen zijn, maar dat desondanks het gehele systeem nog steeds functioneert.

Ook op het eiland Java werden volgens IRIN de omwonenden gewaarschuwd voor het komende gevaar van de vulkaan Merapi. Het hoofd van het Indonesisch Centrum voor Vulcanologie en Geologische Rampen stelt dat een massa-evacuatie op poten werd gezet in de uren voor de uitbarsting. Uit vrees voor plunderingen weigerden vele dorpelingen echter om hun huis te verlaten en daardoor konden sommige mensen niet tijdig vluchten.

Klimaatbestendige oplossing?

Net deze week werd een ministeriële conferentie gehouden in Azië over het reduceren van rampenrisico’s, schrijft de nieuwssite IPS. Daar stelde Sugeng Triutomo, hoofd van de dienst Prevention and Preparedness bij het Nationaal Indonesisch Agentschap voor Rampenbeheer, dat hij optimistisch blijft. ‘Deze rampen zullen de ontwikkeling van ons land niet tegenhouden. Integendeel, ze zullen ons sterker en weerbaarder maken.’

Tijdens de conferentie keurde men een plan goed dat de grondslag legt voor een systeem dat tegen 2015 het risico op rampen sterk moet doen teruglopen in de regio. Innovatief aan het plan is dat het ook klimaatbestendig is.

‘Het is de eerste keer dat regeringen op regionaal niveau erkennen dat systemen, die het risico op een ramp moeten doen afnemen, aangepast moeten zijn aan de klimaatverandering’, aldus Margareta Wahlström, speciale vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor de terugdringing van risioc’s op rampen.

De vraag rest of een dergelijk systeem Indonesië in de toekomst beter zal kunnen beschermen tegen de vele natuurrampen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.