Indonesische migranten wachten bang op nieuws

De culturele en linguïstische affiniteit tussen Indonesiërs en Maleiers, een bevolkingsgroep die 60 procent uitmaakt van de Maleisische bevolking, zorgt voor een golf van solidariteit met Indonesië. Maleisië stuurt massaal voedsel, tenten, dokters en geneesmiddelen naar de slachtoffers van de aardbeving op Java.
In het meest nabije buurland van Indonesië heerst angst en onzekerheid sinds de aardbeving van zaterdag op Java. De Maleisische bouw- en landbouwsector draait in hoge mate op Indonesische arbeid. Indonesië telt 2 miljoen Indonesische gastarbeiders. Het overgrote deel van de Indonesische gastarbeiders zijn afkomstig van Java.

De Maleisische Rode Halve Maan heeft samen met tientallen hulporganisaties zoals Mercy Malaysia centra opgericht om hulpgoederen in te zamelen voor de slachtoffers. De overheid heeft een SMART interventieteam met 56 mensen, onder wie vijf dokters, naar Java gestuurd. Het team was één van de eerste ter plaatse. De overheid heeft de Maleisische geneeskundestudenten in Indonesië opgeroepen om hun steentje bij te dragen en zo het nijpend tekort aan dokters op te vangen. “Het is onze plicht om ons buurland te helpen”, zegt premier Najib Razak.

De Maleisische Rode Halve Maan verwelkomt hulppakketten maar roept de mensen vooral op om cash te storten. “We vrezen dat de massale mediamobilisatie van korte duur zal zijn en dat we met goederen opgescheept zitten die te duur zijn om per vliegtuig te verschepen. We vrezen dat de hulp dan uiteindelijk op de zwarte markt terecht komt. Cash biedt de beste garantie op snelle en efficiënte hulp ter plaatse”, zegt een stafmedewerker.

De tsunami-hulpactie van 2004 werd door veel Maleisiërs aangewend om ongebruikte spullen te “doneren”. Containers vol van die goederen bedoeld voor de ontheemden van Atjeh stonden maanden te rotten in loodsen in Maleisië, op Sri Lanka en in Indonesië.

De Maleisische noodhulporganisaties zijn beducht voor de endemische corruptie in Indonesië. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, die momenteel verblijft in Yogyakarta, heeft maandag beloofd persoonlijk toe te zien op de verdeling van de hulp. “Ik heb alle ambtenaren erop gewezen dat transparantie een absolute prioriteit is. Er mag geen dollar verloren gaan.”

Duizenden uitgeweken Javanen zijn intussen koortsachtig op zoek naar een teken van leven van hun familieleden. Drommen migranten schuiven aan bij de Indonesische ambassades en bij de internationale ngo’s om nieuws te vernemen uit het district Yogyakarta, dat de beving te verwerken kreeg. De Maleisische Rode Halve Maan heeft een noodlijn geopend voor migranten die hun familie en vrienden willen contacteren.

De dodentol van de aardbeving steeg dinsdag tot boven de 5.500. Meer dan 130.000 mensen zijn dakloos. De beving was de derde natuurramp in 17 maanden in Indonesië. Er wordt nog steeds gevreesd dat de vulkaan de Menapi met een uitbarsting voor nog meer ellende zal zorgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.