Indonesische student leeft op grote ecologische voet

Indonesische studenten hebben een zeer grote ecologische voetafdruk. Dagelijks gooit elke student twee plastic zakjes weg, om nog maar te zwijgen van alle elektronische gadgets die bij hun trendy levensstijl horen.

“De meeste studenten zijn zich bewust van de impact van hun levensstijl op het milieu, maar willen niet uit de mode zijn”, zegt Popi Puspita Forestian, een student aan de Landbouwuniversiteit van Bogor (BAU) in West-Java. “Groen moet dus dringend hip worden.”

Een andere studie, van het Institute for Essential Service Reform (IESR) in Jakarta, bevestigt dat een trendy levensstijl de CO2-uitstoot in Indonesië doet toenemen. Het IESR maakte hiervoor gebruik van een onlinecalculator waarmee iedereen zelf zijn ecologische voetafdruk kan berekenen.

West-Java

Studenten zijn lang niet de enige schuldigen, zo blijkt. “De middenklasse in Indonesische steden dragen ongeveer 50 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen, vooral door hun gebruik van elektronische toestellen”, legt IESR-onderzoeker Henriette Imelda uit.

West-Java, de meest ontwikkelde provincie van Indonesië heeft nu de hoogste CO2-uitstoot van het land, gemiddeld dagelijks 12.500 gram per persoon. De reden is dat West-Java heel wat universiteiten en scholen telt, die massaal veel papier verbruiken. De uitstoot neemt nog toe door het gebruik van elektronische toestellen, gloeilampen, televisies en elektrische toestellen zoals haardrogers, zo staat in de IESR-studie.

“De Soendanezen, de belangrijkste bevolkingsgroep van West-Java, zijn erg met hun uiterlijk en lifestyle bezig. Ze volgen de laatste modetrends en kopen de nieuwste consumptieproducten”, meent Imelda.

Stoffen zak

Recentelijk startte het IESR met de Low Carbon Women-campagne, om te informeren over de klimaatverandering. “Vrouwen kunnen veel doen in de strijd tegen de klimaatverandering. Om te beginnen kunnen ze berekenen hoeveel uitstoot ze veroorzaken”, aldus de onderzoekster.

Aan de BAU verzamelen Popi en vijftig medestudenten geregeld plastic flessen en ander afval dat rondslingert op de campus, om duidelijk te maken dat plastic het milieu kan schaden.

Het team moedigt het gebruik van hernieuwbare stoffen zakken aan door die gratis uit te delen. “Dit jaar gaven we elke student een trendy stoffen zak”, zegt Popi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.