Inheemse bevolking eist aftreden van president

Ongeveer 1500 indiaanse demonstranten zijn gisteren in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito met traangas door de politie uiteengejaagd. Ze waren onderweg naar een hotel waar ministers uit 34 landen bijeen zijn voor de algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De inheemse beweging wil de protesten nog opvoeren.


De demonstranten, vertegenwoordigers van inheemse bevolkingsgroepen en andere activisten, eisen het aftreden van president Lucio Gutiérrez. Ook in elders in het land werd geprotesteerd door de Confederatie van Inheemse Volken in Ecuador (Conaie). Er werden ook wegblokkades opgeworpen.

Protesten van de inheemse beweging, die meer dan 30 procent van de bevolking van Ecuador uitmaakt, leidden in 1997 tot het aftreden van president Abdala Bucaram en in 2000 tot het vertrek van Jamil Mahuad. Gutiérrez, destijds legerkolonel, gaf geen opdracht de opstand neer te slaan, maar steunde de poging Mahuad af te zetten.

“We willen aandacht vragen voor de ongelijkheid, armoede en de sociale en politieke crisis in ons land,” zegt Humberto Cholango, voorzitter van Ecuarunari, een van de leden van Conaie. Ecuarunari vertegenwoordigt de etnische groep Kichwa. De inheemse bevolkingsgroepen in Ecuador behoren tot de best georganiseerde in Latijns-Amerika. Arme boeren en linkse en centrum-linkse partijen die Gutiérrez tijdens de verkiezingen van 2002 in het zadel hielpen, beschuldigen hem er nu van dat hij zijn verkiezingsbeloften niet houdt.

Kort na zijn aantreden verzekerde Gutiérrez zich van de steun van rechtse partijen om een neoliberale, vrijemarktpolitiek te kunnen voeren. Tijdens zijn campagne had hij zich daar juist tegen verzet. Ook nam hij afstand van de inheemse beweging en schoffeerde vertegenwoordigers van maatschappelijke sectoren die in het kabinet vertegenwoordigd waren. In juli vorig jaar leidde dat tot een breuk met de alliantie die hem aan de macht hielp.

Cholango voelt zich “verraden” door de president. “Hij doet precies wat het IMF wil. Hij heeft 40 procent van het budget gereserveerd voor de afbetaling van de buitenlandse schulden, heeft Ecuador betrokken bij het gewapende conflict in Colombia en probeert tot een vrijhandelsakkoord met Amerika te komen.”

De oppositie beschuldigt de regering bovendien van corruptie. Er lopen momenteel onderzoeken naar diverse affaires waar de Ecuadoraanse regering bij betrokken zou zijn. De strijd tegen corruptie is ook het belangrijkste thema tijdens de OAS-vergadering, die nog tot en met vandaag (dinsdag) duurt. Een onderwerp dat, ironisch genoeg, door de regering van het gastland zelf werd aangedragen.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de campagne van Gutiérrez gefinancierd is uit drugsgeld, een aantal kopstukken uit zijn regering bleken betrokken te zijn bij corruptiezaken bij overheidsbedrijven en er zijn tientallen gevallen van nepotisme bekend.

De vergadering koos maandag de voormalige Costaricaanse president Miguel Angel Rodríguez (1998 – 2002) als nieuwe secretaris-generaal van de OAS. Hij volgt de César Gaviria op, die tussen 1990 en 1994 president van Colombia was. Gaviria zei tijdens een toespraak dat de OAS de afgelopen jaren prioriteit heeft gegeven aan het versterken van de democratie in de regio.

Tijdens de OAS-vergadering vroeg het Parlamento Indígena de América (PIA), waarin inheemse wetgevers uit heel Zuid-Amerika vertegenwoordigd zijn, onder meer om goedkeuring van de Verklaring over de Rechten van Inheemse Bevolkingsgroepen. Over dat stuk wordt al jaren gediscussieerd. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.