Inheemse bevolking genegeerd op energieconferentie in Bonn

Vertegenwoordigers van inheemse bevolkinggroepen zijn afgelopen week uitgesloten van deelname aan de Internationale Conferentie over Duurzame Energie in Bonn. Ze waren slechts welkom als waarnemer, niet als deelnemer. We worden gewoon genegeerd, we krijgen de kans niet om onze visie duidelijk te maken, zegt Daniel Salau Rogei, afgevaardigde van de Masai-gemeenschap in Kenia.

Daniel Salau is een van de vertegenwoordigers van inheemse bevolkingsgroepen die vorige week toch naar Bonn afreisden. Aan de conferentie namen regeringsvertegenwoordigers uit 154 landen en diverse organisaties deel. Er werd onder meer afgesproken dat een miljard arme mensen die nu nog zonder energie zitten, voor 2015 toegang moeten krijgen tot (duurzame) energie.

Tijdens de Wereldtop over Duurzame Energie in Johannesburg, twee jaar geleden, werd de rol van inheemse bevolkingsgroepen in een officiële verklaring nog erkend als erg belangrijk. Daniel Salau is dan ook verbaasd over de gang van zaken bij de conferentie en vindt dat de deelnemers zich schuldig maken aan eco-kolonialisme. Ze gebruiken de leefomgeving en de natuurlijke hulpbronnen van inheemse bevolkingsgroepen voor hun eigen voordeel en marginaliseren ons steeds verder. De besluiten in Bonn zijn vooral námens ons genomen, zegt hij.

Wereldwijd tellen inheemse bevolkingsgroepen tussen 150 en 350 miljoen mensen. Aan het begin van de conferentie stuurden vertegenwoordigers uit onder meer Ecuador, Panama, Colombia en Kenia een protestbrief naar de organisatie van de conferentie, waarin ze hun teleurstelling en zorg uitten over het feit dat ze waren uitgesloten van deelname. Wij volgen met aandacht de ontwikkelingen op het terrein van duurzame energie. Deze energie kan een goed alternatief worden voor de huidige exploratie van fossiele brandstoffen, die ons leefmilieu beschadigt en leidt tot schendingen van onze mensenrechten, lichtten ze toe in de brief.

Als er nieuwe projecten voor duurzame energie worden opgezet, dan zou dat alleen moeten gebeuren met instemming van, en in samenwerking met de lokale bevolking, aldus de brief.

Volgens Daniel Salau is de geothermische krachtcentrale in Olkaria (Kenia) een duidelijke illustratie van de manier waarop de inheemse bevolking wordt genegeerd bij projecten voor duurzame energie. Het project beslaat een oppervlakte van 11 vierkante kilometer en de centrale is goed voor meer dan 5 procent van de elektriciteitsconsumptie in Kenia. Van de vijfhonderd mensen die werken, zijn slechts zeven afkomstig uit de lokale Masai-gemeenschap. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.