Inheemse groepen halen overwinning in Peruaans parlement

Om meer privé-investeerders naar gebieden te lokken die eigendom zijn van inheemse groepen, had de Peruaanse regering de procedure daarvoor versoepeld. Na hevig protest van inheemse groepen heeft het Peruaanse parlement dankzij een wisselmeerderheid die twee omstreden decreten verworpen.
De twee besluiten maakten het inheemse groepen mogelijk het land dat ze collectief bezitten, te verhuren of te verkopen als ze daartoe bij eenvoudige meerderheid beslisten. Daarvoor was in de gemeenschapsraden voor zulke beslissingen altijd een tweederdemeerderheid nodig. De regering van president Alan García besloot de procedure te versoepelen zonder vooraf te overleggen met vertegenwoordigers van inheemse groepen.
Volgens de tegenstanders van de twee decreten was dat in strijd met Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie, die Peru mee heeft ondertekend. Op vrijdag 22 augustus stemden dan ook 66 parlementsleden tegen de besluiten. Onder de tegenstanders waren ook 29 leden van de regerende APRA-partij. Dergelijke wisselmeerderheden zijn een zeldzaamheid in de Peruaanse politiek.
“De regering is over het parlement, de inheemse groepen en internationale conventies heen gelopen”, zei Roger Nájar, de voorzitter van de parlementscommissie voor inheemse volkeren en milieuzaken. Die “arrogante houding” leidde volgens hem tot de protesten in het Amazonegebied. Tussen 9 en 20 augustus bezetten indianen er een waterkrachtcentrale en gijzelden ze politieagenten. Aan de onrust kwam pas een einde toen parlementsvoorzitter Luis Velásquez Quesquen op 20 augustus beloofde dat het parlement zou overwegen de decreten weer in te trekken.

“Indianen zijn geen minderjarigen”


De voorstanders van de nieuwe regeling binnen de regeringspartij APRA zeggen dat ze de inheemse groepen dezelfde mogelijkheden willen geven om hun land te verkopen als de boeren in de kustgebieden. “Dit komt neer op een speciale behandeling voor sommige culturen”, fulmineert parlementslid Mauricio Mulder. “Zijn de indianen soms minderjarigen? Deze decreten wilden hen de kans geven zich uit de armoede te werken. De regels moeten dezelfde zijn voor iedereen, zo gaat dat in een rechtstaat.”
President García noemde het parlementsbesluit een “grote vergissing” en de voorzitter van de Nationale Confederatie van Privé-ondernemers, Jaime Cáceres, riep de regering op haar autoriteit te laten gelden en een veto te stellen tegen de stemming in het parlement.
“Als de regering haar veto stelt, getuigt dat van weinig respect voor de democratie”, vindt parlementslid Gloria Ramos van de oppositiepartij Unie voor Peru. Dit is een multicultureel land, maar de regering bestuurt alsof Peru maar één cultuur kent. Het soort investeringen dat de president wil promoten staat zo ver van onze realiteit en diversiteit, dat het geen garantie biedt voor ontwikkeling”.
In het Amazonewoud vierden honderden inheemsen feest toen het resultaat van de stemming bekend raakte. “Dit is het bewijs dat het volk kan samenkomen om zijn stem te laten horen. Er zijn hier geen winnaars of verliezers, het hele Peruaanse volk zet hier een grote stap vooruit”, zegt Alberto Pizango, voorzitter van de Interetnische Vereniging voor de Ontwikkeling van het Peruaanse Regenwoud (AIDESEP).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.