Inheemse vrouwen extra kwetsbaar voor geweld

Vrouwelijke minderheden en inheemse vrouwen zijn extra kwetsbaar voor allerlei vormen van geweld, misbruik en discriminatie. Dat blijkt uit een gisteren (woensdag) verschenen rapport van Minority Rights Group International (MRG), een mensenrechtengroep die zich inzet voor minderheden en inheemse volken.

  • United Nations Photos Een Batwa-vrouw met kind United Nations Photos

De vrouwen, die meestal nauwelijks een beroep kunnen doen op politie en justitie, zijn zowel in tijden van vrede als conflict buitenproportioneel vaak doelwit van geweld en discriminatie.
 
Het rapport noemt de dalits in India, Oezbeken in Kirgizië, Batwa’s in Oeganda en aboriginals in Australië, maar ook moslims in Groot-Brittannië als enkele van de groepen die te maken hebben met discriminatie en geweld. Soms worden minderheden verwelkomd door de dominante cultuur, maar meestal is dat niet het geval.
 
Misbruik onder deze vrouwen, inclusief seksueel geweld en mensenhandel door overheidstroepen, paramilitairen of leden van hun eigen gemeenschap, is vooral te wijten aan het feit dat ze zowel vrouw als minderheid zijn. Daardoor worden ze een gemakkelijk doelwit, zegt MRG.

Batwa

Alle Batwa-vrouwen die MRG in Oeganda sprak, verklaarden in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met een vorm van geweld.
 
Dalits in India worden gediscrimineerd vanwege het traditionele kastenstelsel. Hoewel “onaanraakbaarheid” volgens de Indiase grondwet verboden is, komt het in de praktijk nog op allerlei manieren tot uiting.
 
In landen waar discriminatie van minderheden de norm is, kunnen vrouwen uit minderheidsgroepen moeilijk bescherming vinden. Vrouwen uit deze groepen komen vaak uit sociaal zwakke gezinnen en wonen in afgelegen gebieden. Ze gaan daardoor minder vaak naar school en zitten vaker zonder werk. Daardoor zijn hun kansen om zich aan geweld en discriminatie te ontworstelen, erg beperkt.

Onrein

Veel vrouwen vechten desondanks toch voor hun rechten, meldt het rapport. “Zelfs als de kans bestaat op vergeldingsacties.”
 
Dalitvrouwen zijn volgens Manjula Pradeep, directeur van dalitorganisatie Navsarjan, bijvoorbeeld erg krachtig als het gaat om hun rechten. “Ze vechten voor hun rechten, ook als ze geen steun krijgen van hun familie of de rest van de gemeenschap.”
 
Pradeep werkt nu ongeveer twintig jaar onder dalits. In die tijd is er veel veranderd, zegt ze. In het begin werd slechts af en toe bij de politie aangifte gedaan van geweld. Nu spreken vrouwen veel openlijker over seksueel misbruik door huisbazen en werkgevers.
 
Pradeep wijst op de dubbele standaarden die mensen hanteren als het gaat om dalits. “Enerzijds mag een dalitvrouw geen water uit een openbare bron halen, maar dezelfde man die dat onrein vindt, verkracht haar wel.” 

Hoofddoek

Geweld tegen vrouwen is niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden, zegt Mark Lattimer, directeur van MRG. In Australië concludeerde het Comité voor de Eliminatie van Vrouwendiscriminatie, dat inheemse vrouwen “minder kansen hebben, minder vaak deelnemen aan het openbare leven en minder toegang hebben tot justitie, kwaliteitsonderwijs, gezondheidszorg en rechtsbijstand.”

In Groot-Brittannië hebben moslimvrouwen te maken met verbaal en fysiek geweld en verschillende Europese landen zijn discussies gaande over het verbieden van hoofddoeken of gezichtsbedekking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.