Injectie zonder naald of pijn

Wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een injectiemethode ontwikkeld zonder naald. Die is niet alleen pijnloos, maar verlaagt ook het risico voor medisch personeel.

Het apparaat, dat beschreven is in het tijdschrift Medical Engineering & Physics, maakt gebruik van een minuscule maar krachtige straal die geneesmiddelen door de huid doet penetreren. De straal is vergelijkbaar met de prik van een mug en wordt geïnjecteerd met de snelheid van het geluid.

Prikaccidenten

Volgens de onderzoekers kan de technologie helpen om heel wat prikongevallen bij medisch personeel te vermijden. In de Europese Unie gebeuren jaarlijks naar schatting tot een miljoen ongevallen, waarbij gezondheidswerkers zichzelf per ongeluk prikken en kans lopen op infectie.

Een apparaat zonder naald verlaagt ook de drempel aanzienlijk voor patiënten die soms hun behandeling onderbreken of uitstellen uit angst voor de prik. “Als je bang bent van naalden en jezelf regelmatig moet injecteren, kan dat een probleem vormen”, zegt Catherine Hogan, onderzoeker aan het Department of Mechanical Engineering van het MIT. “We denken dat deze technologie een antwoord kan zijn op de fobieën die sommige mensen hebben voor naalden.”

Dosering

Er bestaan al alternatieven voor de klassieke naald, zoals de pleister. Maar die kan enkel moleculen toedienen die klein genoeg zijn om door de huid te dringen, en het middel werkt vrij traag. Ook de techniek met een straal is al eerder geprobeerd, maar was niet verfijnd genoeg om echt door te breken. Het nieuwe apparaat is revolutionair omdat het de dosis perfect kan doseren en ook de diepte van de injectie kan variëren.

De pomp bestaat uit een krachtige magneet in een elektrische spoel. Door elektriciteit door de spoel te jagen kan de snelheid en de locatie van de piston accuraat gecontroleerd worden. Op die manier worden de injectiediepte en de hoeveelheid van het geneesmiddel gecontroleerd. De injectie zelf verloopt in twee fases: in de eerste plaats een erg krachtige straal die de huid doorbreekt, en vervolgens een lager debiet om ervoor te zorgen dat het geneesmiddel geabsorbeerd kan worden door het weefsel.

“Om de huid van een baby te penetreren en bijvoorbeeld een vaccin toe te dienen, heb je veel minder druk nodig dan om door mijn huid te dringen”, zegt Hogan. “We kunnen de druk op maat instellen, en dat is het knappe aan dit toestel.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.