Inreisverbod Somalische vluchtelingen wegens vrouwenbesnijdenis werkt contraproductief

Vluchtelingenorganisaties hebben kritiek op een inreisverbod dat de Verenigde Staten hebben afgekondigd voor Somalische families die hun dochters onderwerpen aan genitale verminking, de zogenaamde vrouwenbesnijdenis. Somalische vluchtelingen in Kenia hebben het verbod geïnterpreteerd als een aanleiding om nog snel een heleboel jonge meisjes te besnijden en zien hun emigratiedroom in rook opgaan.In het noordwesten van Kenia zitten een tienduizendtal Bantoefamilies in een vluchtelingenkamp nadat ze in 1997 op de vlucht sloegen voor de burgeroorlog in buurland Somalië. De Verenigde Staten heeft de Somaliërs erkend als een prioritair op te nemen groep, maar maakten vorige maand bekend dat families die genitale verminking toepasten niet zouden worden toegelaten.

De vluchtelingen hebben blijkbaar verstaan dat de besnijden illegaal zou zijn in de Verenigde Staten en hebben de operatie daarom massaal toegepast op jonge meisjes, zegt Tom Hart, de VS-ambassadeur in Kenia. Volgens Hart zullen dokters in de Verenigde Staten onderzoeken welke families de besnijdenis hebben uitgevoerd. Wie zich schuldig maakte aan genitale verminking komt er niet in.

Het is goed dat de Verenigde Staten een hard standpunt innemen tegen genitale verminking, maar dit is niet de goede aanpak, zegt Evan Simpson van het Program for Appropriate Technology in Health (PATH). Het onderzoek door een dokter betekent nog een bijkomend trauma. PATH is voorstander van informatiecampagnes en heeft zelfs een alternatieve initiatieritus voor jonge meisjes ontwikkeld, waarin thema’s als seksuele gezondheid en groepsdruk centraal staan.

De genitale besnijdenis zoals ze door de Somalische Bantoes wordt zonder verdoving wordt toegepast, is bijzonder pijnlijk. De clitoris en de schaamlippen worden weggesneden met de bedoeling vrouwen elk seksueel plezier te ontzeggen en ervoor te zorgen dat ze trouw blijven aan hun man. Omdat de operatie vaak met niet-steriele messen, scharen of scherven gebeurt, is het gevaar op infecties aanzienlijk.

Een inreisverbod maakt het voor de meisjes alleen nog maar erger, zegt de Women’s Commission for Refugee Women and Children. Ze worden veroordeeld de rest van hun bestaan door te brengen in een vluchtelingenkamp. Daar zijn ze bijzonder kwetsbaar voor geweld en uitbuiting. Volgens de Amerikaanse overheid is het immigratieverbod wettelijk omdat mensen die genitale verminking toepassen zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten, zoals gedefinieerd door de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Intussen is in het stadje Holyoke in de noordoostelijke VS-staat Massachusetts protest ontstaan tegen de mogelijke komst van 300 Somalische Bantoes. Het stadje is door de federale overheid uitgekozen als voorkeursbestemming en kreeg een miljoen dollar om de vluchtelingen op te vangen. Niettemin stemde de gemeenteraad een resolutie waarin staat dat de stad niet over de nodige middelen beschikt om voor de vluchtelingen te zorgen. Burgemeester Michael Sullivan kreeg boze brieven van bewoners die de Afrikanen niet in hun achtertuin willen. De burgemeester antwoordde naar eigen zeggen: Geef de schuld niet aan de slachtoffers. In dit geval zijn dat zowel wij als de vluchtelingen.Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift