'Instantbruiden' schokken Vietnam

Vietnam spreekt schande van een beurs in Singapore die openlijk Vietnamese bruiden presenteerde voor een instanthuwelijk. Ook Vietnamese mensenhandelaars die jonge vrouwen verkopen aan buitenlanders zorgen voor beroering.

Het nieuws uit Singapore dook twee weken geleden op in de Vietnamese pers en de ontzetting is nog niet overgewaaid. Volgens een Singaporese journalist werden Vietnamese vrouwen in het chique winkelcentrum Golden Mile Complex tentoongesteld als handelswaar. Francis Toh, de directeur van het huwelijksbureau dat de presentatie uitdacht, leek zich van geen kwaad bewust. We wilden potentiële klanten een idee geven hoe Vietnamese meisjes eruit zien en hoe het selectieproces aanvoelt, verklaarde hij.

Een Singaporese medewerker van het bureau deelde op de beurs folders waarin luxecruises aan de man werden gebracht. Voor 9.800 Singaporese dollar (4.600 euro) extra konden alleenstaande mannen zich ter plaatse een bruid uitkiezen die hen op de cruise zou begeleiden. Het was vernederend, citeerde de krant Thanh Nien een Vietnamese medewerker van een computerbedrijf in Singapore die de stand van het huwelijksbureau zag. Ook in andere winkelcentra in Singapore werden trouwlustige Vietnamese meisjes gepresenteerd.

Steeds meer mannelijke Singaporese singles slaan vrouwen uit Indonesië, Vietnam of China aan de haak. Sommigen hebben het niet echt gemaakt in Singapore en zijn daarom in eigen land geen aantrekkelijke partij. Andere Singaporese mannen zijn ervan overtuigd dat vrouwen uit de veel armere buurlanden inschikkelijker en minder materialistisch zijn.

Ook mannen uit Taiwan en China lijken er zo over te denken. Volgens de Taiwanese overheid zijn er al meer dan een kwart miljoen huwelijken gesloten tussen een man van het eiland en een buitenlandse vrouw. Vietnam is één van de leveranciers van jonge bruiden aan Taiwan. Tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar stapten 5.689 Taiwanezen in het huwelijksbootje met een Vietnamese vrouw.

Veel huwelijksbureaus in Taiwan wijzen hun klanten tegen extra betaling graag de weg op de Vietnamese huwelijksmarkt. Vaak sturen ze de mannen naar Ho Chi Minh-stad. Daar kunnen ze kiezen uit tientallen plattelandsmeisjes die door een huwelijk met een rijke buitenlander aan de armoede willen ontsnappen.

Dergelijke meisjes zijn ook een makkelijke prooi voor mensenhandelaars. Die lokken nogal wat jonge vrouwen naar China met valse beloften. In China heerst een tekort aan jonge vrouwen - een gevolg van de éénkindpolitiek en de Chinese voorkeur voor mannelijke nakomelingen. Dat drijft de vraag naar buitenlandse bruiden extreem op. Daardoor is er echt geld te verdienen met mensensmokkel naar het reusachtige land.

Op 17 maart arresteerde de politie van Hanoi vier jonge Vietnamese mannen omdat ze hun vriendinnen aan een Chinese misdaadorganisatie hadden verkocht. De twintigers hadden de meisjes leren kennen via het internet en hen dan meegetroond naar Lang Son, een provincie in het noorden van Vietnam. Daar leverden ze de acht meisjes af aan de Chinese kopers, voor 5000 yuan (464 euro) per meisje.

De voorbije vijf jaar heeft het Vietnamese gerecht al meer dan 30.000 mensen vervolgd op beschuldiging van vrouwen- of kinderhandel. De straffen daarvoor lopen op tot 20 jaar.

Niet alle Vietnamezen hebben het te doen met meisjes die in de handen vallen van mensenhandelaars. De meisjes kiezen er zelf voor om in het buitenland uitgehuwelijkt te worden, en kunnen dus niet als slachtoffers beschouwd worden, zegt socioloog Tran Hong Van. Sommige kranten namen ook de meisjes onder vuur die zich op de beurs in Singapore aan de man lieten brengen. Maar andere Vietnamezen wijzen op de bittere armoede waaraan de meisjes willen ontsnappen. Op het Vietnamese platteland worden vrouwen bovendien zwaar gediscrimineerd en soms ook mishandeld. (PD/ADR)Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift