Instroom van taliban in Tadzjikistan?

Sinds de dood van voormalig Tadzjieks minister Mirzo Zijojev afgelopen week, stijgt de ongerustheid in de internationale gemeenschap over de instabiliteit in de regio nabij de grens met Afghanistan.

Mirzo Zijojev was tijdens de Tadzjiekse burgeroorlog in de jaren negentig bevelhebber van het islamistisch oppositieleger. Hij kreeg een ministerportefeuille aangeboden als deel van het vredesakkoord in 1997. Toen hij deze post verloor in 2006 sloot hij zich aan bij een rebellenbeweging die deel zou uitmaken van een internationaal terroristennetwerk, gelinkt met Al Qaeda.

Onlangs werd hij gearresteerd en zou hij ermee ingestemd hebben de overige bendeleden over te leveren aan de autoriteiten. Een konvooi met Zijojev viel op 11 juli echter in een hiniderlaag, waarbij Zijojev volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gedood werd door zijn strijdmakkers. Meteen wordt, volgens waarnemers, duidelijk dat de overheid het met zijn recente operaties in de regio van de Rasht Vallei niet enkel gemunt heeft op de drugshandelaars, maar dat ze wel degelijk op zoek is naar islamistische militanten en groepen. De regering communiceert daar niet open over, om het wankele imago van Tadzjikistan niet nog slechter te maken.

Eerder rees al ongerustheid over een mogelijk spill-over effect van de gevechten tussen het Pakistaans leger en de Talibanmilities in de Swatvallei in Pakistan. Heel wat leden van het oppositieleger die na de Tadzjikische burgeroorlog vluchtten richting Pakistan zouden hierdoor namelijk  aan het terugkeren zijn naar Tadzjikistan en er de islamistische rebellen versterking bieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Lisa Develtere is sinds 2018 redacteur bij Sociaal.Net. Voorheen was ze freelance journalist en fotograaf en leverde ze regelmatig bijdragen voor MO*.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.