Integratie Caraïbische landen verloopt moeizaam

Leiders van de Caraïbische Gemeenschap (Caricom), inclusief de nieuwe Haïtiaanse president Michel Martelly, komen morgen (vrijdag) bijeen voor hun jaarlijkse top. Op de agenda staan de problemen met de regionale integratie.

De betrokken partijen hopen dat de bijeenkomst de geplande herstructurering die de vijftien Caricom-landen krachtiger moet maken, versnelt. Volgens de Jamaicaanse krant Gleaner spelen twee landen daarbij een belangrijke rol: Jamaica op het politieke front, en Trinidad en Tobago als sterkste economie in de regio.

EU

Dat de regionale integratie tot nu toe moeizaam verloopt, komt deels doordat er geen wettelijke basis is voor de hervormingen. “Lidstaten zijn terughoudend omdat ze hun autonomie niet willen opgeven voor collectief handelen”, zegt Norman Girvan, emeritus hoogleraar aan de University of the West Indies en voormalig secretaris van de Associatie van Caraïbische Staten (ACS).

Tillman Thomas, premier van Grenada en vertrekkend Caricom-voorzitter, wil dat de regio het voorbeeld volgt van de Europese Unie. In de EU is volgens hem stap voor stap een wettelijke basis gegroeid voor collectieve besluiten op belangrijke terreinen.

Caricom heeft echter, zes jaar nadat een gemeenschappelijke markt een feit had moeten zijn, zelfs het recht op vrijheid van verkeer nog niet ingevoerd.

Gezondheidszorg

Tijdens de Caricom-bijeenkomst zal het ook gaan over regionale gezondheidszorg, als voorbereiding voor een VN-top in september over preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten.

Anders dan bij andere initiatieven, die slechts langzaam vorderen, wist Caricom met succes een Caraïbisch Kantoor voor Volksgezondheid (Carpha) op te zetten. Hierdoor kan effectiever gereageerd worden op regionale gezondheidsproblematiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.