Integratie Midden-Amerika hangt in de touwen

Alleen handelsakkoorden kunnen volgens experts het integratieproces in Midden-Amerika weer op de rails zetten. De inspanningen om het handvol kleine landen politiek samen te smeden, liggen in duigen door het aangekondigde vertrek van Panama uit het Parlacen, het regionale parlement. Ook het onvermogen van de Midden-Amerikaanse instellingen om te reageren op de staatsgreep in Honduras illustreert de crisis in de Midden-Amerikaanse samenwerking.
Het Parlacen, het Midden-Amerikaans Gerechtshof en het Midden-Amerikaans Integratiesysteem (SICA) hebben nog helemaal niets van zich laten horen sinds Hondurese militairen op 28 juni hun president Manuel Zelaya op een vliegtuig richting Costa Rica zetten. En nu Panama heeft laten weten dat het zich zal  terugtrekken uit het Parlacen, telt het hoogste politieke samenwerkingsorgaan van de regio met Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua nog maar vier lidstaten. Costa Rica wilde immers nooit deel uitmaken van de instelling die volgens de Costa Ricanen “veel geld uitgeeft en weinig oplevert”.
“De politieke integratie van Midden-Amerika is dood”, concludeert Rodolfo Cerdas, een onderzoeker van de Costa Ricaanse denktank Ciapa. De belangrijkste instellingen die de samenwerking tussen de Midden-Amerikaanse landen moeten bevorderen, dateren uit 1991. De economische crisis en de burgeroorlogen van de jaren 80 hadden eerder een einde gemaakt aan de in de jaren 60 opgerichte Midden-Amerikaanse Gemeenschappelijke Markt (Mercomún).
Uit die tijd dateren ook de Midden-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie en veel minder bekende instellingen als de Midden-Amerikaanse Verdedigingsraad. Volgens Cerdas bestaat er zeker een zestigtal instellingen die de integratie van Midden-Amerika vooruit moeten helpen. Zinvol werk leveren ze volgens hem niet.
Toch groeit Midden-Amerika volgens Cerdas economisch samen. Het vrijhandelsakkoord dat de VS afsloot met de Dominicaanse Republiek en vijf Midden-Amerikaanse landen heeft volgens hem het meeste gedaan voor de eenmaking van de regio.
Zo denkt ook Arnoldo Rubio erover, de coördinator van het programma Europese Studies en Regionale Integratie van de Costa Ricaanse Staatsuniversiteit voor Afstandsonderwijs. “De politieke integratie loopt spaak, het proces is niet rijp. Maar op commercieel vlak is er meer dynamiek”. Hij wijst ook op het belang van de onderhandelingen over een Associatieakkoord tussen Midden-Amerika en de Europese Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.