"Integratie in Oost-Afrika goed voor groei"

De regionale integratie in Oost-Afrika kreeg deze week een aanmoediging uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson wees tijdens een bezoek aan Arusha (Tanzania) op de economische groei die de integratie met zich meebrengt.
De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (Uganda, Kenia, Tanzania en de nieuwkomers Rwanda en Burundi) ontstond in 2005 als douane-unie waarbinnen de meeste exportbelastingen werden afgeschaft. De regio kent de laatste jaren een sterke economische groei.
De vijf landen willen in 2010 een gezamenlijke markt introduceren en vervolgens een gezamenlijke munt naar Europees model. Het uiteindelijke doel is om te komen tot nauwere politieke samenwerking met een regionaal parlement en één president die een Oost-Afrikaanse Federatie bestuurt.
Paulson zei achter de Oost-Afrikaanse plannen te staan. “Economische integratie is erg belangrijk. Deze regio is heel geschikt om in te investeren en heeft werkelijk potentieel.”
Harmonisering van de markten voor obligaties en effecten zou volgens hem prioriteit moeten krijgen om “gebalanceerde en inclusieve” groei te bevorderen. Kenia en Uganda hebben al besloten hun effectenbeurzen binnen enkele jaren samen te voegen. Tanzania overweegt zich daarbij aan te sluiten.
Geld voor infrastructuur is eveneens belangrijk voor de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC), zei Paulson. De verwaarlozing van wegen, havens en spoorwegen vertraagt het goederenvervoer en verhoogt de kosten van het zakendoen in de regio, blijkt uit onderzoek van de African Business Council. Ook de uitval van elektriciteit heeft soms negatieve effecten op de productiesnelheid.
In september kreeg Tanzania 698 miljoen dollar van de Millennium Challenge Corporation (MCC), het hoogste bedrag tot nu toe, om elektriciteitsnetwerken te verbeteren, wegen te herstellen en waterzuiveringsprojecten op te zetten. De MCC een anti-armoedeinitiatief van de Amerikaanse president George W. Bush, wil de infrastructuur en economische groei in Tanzania volgens een vijfjarenplan verbeteren. Landen die in aanmerking willen komen voor steun van de MCC, moeten kunnen aantonen dat ze pogingen doen om corruptie te bestrijden.
Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de groei in de Oost-Afrikaanse Gemeenschap in 2007 en 2008 op 7 procent zal uitkomen, dankzij verbeterd economisch management en fiscale hervormingen. Voor heel Afrika wordt die groei voor de komende twee jaar geschat op 6 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.