Intel maakt hart van elektronica helft zuiniger

Chipfabrikant Intel heeft een driedimensionale transistor ontwikkeld die tegelijk sneller en tot de helft zuiniger is. De technologie kan een doorbraak betekenen voor het stroomverbruik van elektronica.

De transistor is de bouwsteen van zowat alle elektronica die we vandaag kennen: van computers over medische apparatuur en huishoudtoestellen tot mobiele telefoons. Intel noemt de ontdekking dan ook een “historische innovatie” en “grote technologische doorbraak”, te vergelijken met de ontdekking van de op silicium gebaseerde transistor meer dan vijftig jaar geleden.
 
Wetenschappers wisten al langer dat de derde dimensie grote voordelen kon hebben in de ontwikkeling van transistors, maar Intel slaagt er als eerste in om die driedimensionale variant te produceren op grote schaal.

Zuiniger

De nieuwe transistor, die “Tri-Gate” genoemd wordt, zorgt er niet alleen voor dat de transistor de komende jaren zal blijven versnellen, maar ook dat die een pak zuiniger wordt. Dankzij de nieuwe transistor kunnen chips aan lagere voltages werken en lekt minder stroom weg.
Intel heeft het over een energiebesparing ten opzichte van de huidige, meest geavanceerde chips van 37 procent tot de helft, afhankelijk van de toepassing. “De vooruitgang op het vlak van performantie en energiebesparing zijn nooit eerder gezien”, zegt Mark Bohr van Intel.

“Dit is een mijlpaal. De vooruitgang is veel groter dan wat we normaal zien tussen twee generaties van transistors.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift