Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank financiert omstreden gaspijplijn

Milieugroepen en inheemse verenigingen hebben er hun kop voorgelegd, maar de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft het toch gedaan. De Bank keurde woensdag een lening van 132 miljoen dollar goed voor de financiering van een pijplijnproject onder leiding van Shell en het door schandalen geplaagde Enron. De pijplijn van Yabog transporteert gas van het Boliviaanse Santa Cruz naar Argentinië en trekt daarbij door ecologisch waardevol gebied. Amerikaans belastinggeld moet niet gebruikt worden om maagdelijke tropische wouden te vernietigen, zegt Atossi Soltani, de directeur van Amazon Watch.Het Boliviaanse gas wordt nu al getransporteerd naar Argentinië door de pijplijn van het bedrijf Transredes. Het Yabog-project zal de capaciteit van de huidige lijn verdubbelen door parallelle lijnen en compressiestations roe te voegen. Dat gebeurt voornamelijk met de 132 miljoen dollar van de IDB en 88 miljoen van de Andean Development Corporation. De pijplijn loopt door zowel bevolkt als bosrijk gebied, voor het overgrote deel waardevolle droge tropische wouden en doorkruist het leefgebied van 13 Guaraní en 3 Weenhayek gemeenschappen.

Shell en Enron zijn de geestelijke vaders van enkele andere pijplijnprojecten in Bolivia met een zeer slechte reputatie - de pijplijn naar het Braziliaanse Cuiabá bijvoorbeeld is al enkele jaren gehuld in een schandaalsfeer. De Cuiabá-lijn loopt door het Chiquitano Woud - het best bewaarde droge tropische woud in de wereld - en richtte daar een ravage aan. Amazon Watch, Friends of the Earth (FoE) en het Institute for Policy Studies (IPS) lanceerde in november een rapport en een video die de desastreuze impact van de pijplijn van Enron en Shell documenteert. De aanleg ervan heeft volgens de milieugroepen een corridor van stroperij en illegale houtkap getrokken in het Chiquitano-woud met massale ontbossing tot gevolg. De 38 inheemse gemeenschappen van de Chiquitano en de Ayoreo die werden onteigend en hun inkomsten in rook zagen opgaan, werden niet vergoed. Het project doet de sociale ongelijkheid in de regio stijgen en voedt de sociale spanningen tussen de inheemse gemeenschappen.

Shell en Enron gaven al toe dat er problemen waren met de Cuiabá -pijplijn en namen ecologische en sociale maatregelen. De milieugroepen maakt daar echter brandhout van. De desastreuze sociale en ecologische impact van de projecten is niet verdwenen. Integendeel: de vernietiging neemt toe in vele gebieden.

Amazon Watch vreest dat hetzelfde scenario zich zal afspelen in het Yabog-project. Transredes, dat de bestaande pijplijn van Bolivia naar Argentinië uitbaat, heeft een bijzonder slechte reputatie op milieuvlak. In 2000 veroorzaakte het bedrijf een kleine milieuramp toen het 29.000 ton ruwe olie liet lopen in de rivier de Desaguadero.

De financiering van Yabog had om meer dan één reden al heel wat voeten in de aarde. Na het faillissement van Enron een jaar geleden trok OPIC, het openbare investeringsbedrijf van de VS, zich terug uit het project. Op vraag van de milieugroepen trok de Amerikaanse regering, die 30 procent van de stemmen bij de IDB in handen uit, vorige week zijn steun voor het Yabog-project in omdat er zoveel twijfels waren gerezen over de ecologische en sociale gevolgen. Dat was echter niet genoeg om de goedkeuring ervan tegen te houden. Het lijkt sterk op doorgestoken kaart, zegt Derrick Hindery van Amazon Watch. “De Amerikaanse regering kon haar gezicht redden door zich te onthouden, goed beseffende dat de lening toch wordt goedgekeurd.’ De Boliviaanse president Gonzalo Sanchez de Lozada, die erg veel belang hecht aan de export van het Boliviaanse gas, ging vorige maand persoonlijk lobbyen in Washington voor het Yabog-project.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift