International Crisis Group heeft bedenkingen bij interimregering in Bangladesh

Volgens de International Crisis Group is de door het leger geïnstalleerde interimregering Bangladesh er niet in geslaagd de corruptie uit het politieke landschap te verwijderen.
De International Crisis Group, een internationale organisatie die conflicten in de wereld wil voorkomen, geeft haar inschatting van de Bengalese interimregering in het rapport ‘Het herstellen van de democratie in Bangladesh’, dat gisteren verscheen.

Machtsovername na politieke corruptie


Op 11 januari 2007 nam het Bengalees leger de macht over nadat de twee grote politieke partijen het niet eens raakten over mogelijke parlementsverkiezingen op 22 januari. Er werd een interimregering geïnstalleerd die nog steeds regeert.
De oppositiepartij Awami League beschuldigde de leidende Bangladesh Nationalist Party (BNP) van manipulatie in aanloop naar de verkiezingen. Voor en na de machtsovername bepaalden protesten en conflicten tussen aanhangers van de partijen het straatbeeld.
In december 2008 gaan er vermoedelijk nieuwe parlementsverkiezingen door. De International Crisis Group maant de interimregering aan om een concrete datum vast te leggen.

Meest corrupte land ter wereld


Het leger verdedigde zijn coup met het argument dat het een reactie was op het wanbeleid en de corruptie van de regeringen onder leiding van de twee partijen van de voorbije vijftien jaar. De International Crisis Group bevestigt dat corruptie in Bangladesheen groeiend probleem was vanaf 1990, waardoor Bangladesh een van de meest corrupte landen ter wereld werd.
De hoofddoelen van de interimregering zijn: corruptiebestrijding en nepotisme wegwerken, de kiescommissie (Election Commission) en het orgaan voor de selectie van overheidspersoneel (Public Service Commission) hervormen.
De International Crisis Group stelde enkele veranderingen vast maar de hoofddoelen zijn zeker nog niet bereikt. Sinds het aantreden van de interimregering zijn identiteitskaarten met een foto van de bezitter in aanmaak die kiesfraude moet bestrijden. De overheid heeft een begin gemaakt aan de scheiding tussen uitvoerende en rechterlijke macht. Algemene stakingen die het dagelijks leven en het consumentenvertrouwen ondermijnden, werden verboden.

Gebrek aan sluitend bewijsmateriaal voor arrestaties


Ondanks deze beginnende veranderingen, rijst de angst dat het leger na nieuwe verkiezingen een aandeel in de macht wil behouden. Aanleiding zijn 440.000 arrestaties bij mensen die verdacht worden van corruptie in het eerste jaar dat de intermiregering aan de macht is. Het rapport merkt op dat hiervoor vaak sluitend bewijsmateriaal ontbreekt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.