Internationale aanpak moet Mekong-bossen redden (AsDB)

De Aziatische Ontwikkelingsbank (AsDB) pleit voor gezamenlijke maatregelen van de oeverstaten van de Mekong om de rijke natuur in de omgeving te beschermen. De landen in kwestie lijken echter niet erg geïnteresseerd.








De AsDB publiceerde deze week een uitgebreide inventarisatie van de biodiversiteit in het stroomgebied van de Mekong. De ‘Greater Mekong Subregion Atlas of the Environment’ laat onder meer de ongelijke verdeling van bossen in de regio zien. Terwijl Birma, Cambodja en Laos veel bos hebben - meer dan 50 procent van hun landoppervlakte - is amper een derde van het Chinese Yunnan, Vietnam en Thailand met bos bedekt. In de meeste landen neemt het bosareaal af. Thailand was in 1961 nog voor 53,3 procent bebost; in 2000 was dat nog maar 28,9 procent. De bossen in de regio staan onder druk door de bevolkingsgroei en de uitbreiding van de landbouw. De ontbossing heeft verregaande gevolgen. Zo wordt de regenval er negatief door beïnvloed. Hierdoor kunnen rivieren droog komen te staan. Vooral de Thaise Chao Phraya heeft te lijden onder de verminderde neerslag, zo is op te maken uit de atlas.

Volgens Jaseem Ahmed van de AsDB is een holistische aanpak noodzakelijk om de natuur langs de grootste rivier van Zuidoost-Azië te beschermen. De landen hebben sterke instellingen nodig om de unieke biodiversiteit in de regio te beschermen. De leiders uit de regio hebben in 2002 tijdens een bijeenkomst in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh al bereid verklaard samen te werken aan oplossingen voor grensoverschrijdende milieuproblemen. Sindsdien zijn er bijna geen instellingen in het leven geroepen om de afspraken in de praktijk vorm te geven. Geen van de landen in de regio heeft milieuinstellingen die streng optreden, zoals je die bijvoorbeeld in Europa ziet, aldus Ahmed.

John Dore van de Chiang Mai-universiteit stelt dat de landen in de Mekongregio niet erg geïnteresseerd zijn in een internationale aanpak van natuurbescherming. Nationale belangen gaan altijd voor. Volgens hem staan milieu- en natuurbescherming bovendien niet hoog op de agenda van de betrokken landen.

Natuurbeschermers en milieuactivisten klinkt het pleidooi van de AsDB een beetje verdacht. In het verleden ondersteunde de bank nogal wat projecten die erg nadelig waren voor de natuur of de plaatselijke bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.