Internationale bank promoot vogelspotten

De internationale Hongkong en Shanghai Bank (HSBC) bewandelt een ongebruikelijke weg als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen: de bank promoot vogelspotting in India.
De HSBC houdt al drie jaar ‘vogelwedstrijden’. Het programma heeft zich inmiddels verspreid over negen Indiase steden. Het initiatief is gemodelleerd naar een voorbeeld van de Hong Kong Bird Watching Society, die jaarlijks een wedstrijd houdt. Het Indiase initiatief, kwam van de Indiase natuurwetenschapper Sunjoy Monga, die met zijn idee naar de HSBC stapte en de bank enthousiast wist te krijgen.

De eerste ‘wedstrijd’ in Bombay trok ongeveer honderd mensen, van nieuwelingen tot ervaren vogelspotters. Ze zagen 277 vogelsoorten in twaalf uur tijd. Dat is bijna een kwart van alle vogelsoorten op het hele Indiase subcontinent.

In 2006 was het aantal deelnemers verdubbeld. De vogelkijkers wisten nog eens zeven nieuwe soorten te identificeren.

In Bangalore verzamelden zich vorige maand bijna 150 vogelliefhebbers in groepjes van vier, om samen met een ervaren ‘vogelaar’ vogels te spotten. Ze identificeerden 250 soorten in een straal van 50 kilometer rond de drukke stad.

Monga en vogelaar professor S. Subramanya van de Universiteit voor Landbouwwetenschappen, zeggen dat de wedstrijden op het juiste moment komen. De meeste steden in India, en vooral Bangalore, hebben te maken met projectontwikkelaars die met hun bouwprojecten de natuurlijke habitat aantasten.

“Belangrijke gebieden gaan hierdoor verloren”, zegt Monga. “We verzamelen nu interessante gegevens waarmee we kunnen onderzoeken welke soorten deze veranderingen goed doorstaan.”


Strikte regelsBij de vogelwedstrijden gaat het niet om competitie, het gaat om het vermaak, zegt Subramanya, die hoopt dat de activiteiten bijdragen aan het behoud van natuurlijke leefomgevingen in Bangalore en elders.

De regels voor de vogelkijkers zijn strikt. Er moet een logboek worden bijgehouden met gedetailleerde observatiegegevens. Alle groepsleden moeten het bovendien eens zijn over de geïdentificeerde vogel.

Een panel vogelkenners controleert vervolgens alle logboeken en vergelijkt de cijfers. “Nieuwkomers zoeken meestal eerst naar exotische soorten, terwijl de ervaren mensen beginnen met de veelvoorkomende vogels. Dus als we logboeken krijgen met alleen zeldzame vogels, weten we dat we die extra moeten controleren”, zegt vogelkenner M.B. Krishna uit Bangalore.

Krishna denkt dat het programma helpt het gebrek aan een structurele monitoring op te lossen. “We hebben nog veel meer mensen nodig om dit werk goed te kunnen doen. Deze amateur-vogelspotters mogen misschien niet in alle opzichten wetenschappelijk bezig zijn, maar het is een goed begin.”

Malini Thadani, hoofd communicatie van HSBC in Bombay, wijst ook op de website www.indiabirdraces.com, waarop informatie wordt verzameld over getelde vogels. “Die site kan uitgroeien tot een rijke bron van informatie”, zegt hij.

www.indiabirdraces.com

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift