Internationale handel is zwak wapen tegen armoede

Ontwikkelingslanden die meer internationale handel drijven, zien hun armoede niet noodzakelijk verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Handel zwengelt de economische groei aan, maar dat leidt niet altijd tot een vermindering van de armoede, schrijven de auteurs van het rapport. Er zijn voordelen verbonden aan het opengooien van de economie van ontwikkelingslanden, maar het verband met de evolutie van de armoede in die landen is “zwak”.
Waar handelsliberalisering de armoede terugdringt, neemt de ongelijkheid toe. Vooral elites worden er beter van, waardoor de inkomenskloof nog groter wordt. Bovendien heeft de crisis het belang van de internationale handel doen afnemen –op veel belangrijke markten daalt de vraag nu immers.

Aid for trade


Het onderzoek moest het ‘aid for trade’-beleid evalueren dat werd opgezet na de ministervergadering van de WTO van 2005 in Hongkong. Dat beleid wil ontwikkelingslanden helpen competitiever te worden op internationale markten en zich aan te passen aan het toenemende belang van de wereldhandel. Donorlanden financieren onder meer de verbetering van de transportinfrastructuur in arme landen, helpen ze hun productie op te drijven en te diversifiëren en leiden experts op die een goed handelsbeleid kunnen uitwerken, internationale handelsregels doorzien en bij onderhandelingen over nieuwe regels hun slag kunnen thuishalen.
Volgens WTO-directeur Pascal Lamy blijft die hulp “essentieel”. “Het is de investering die veel ontwikkelingslanden zal toelaten zich uit de crisis te werken.” Lamy beseft dat de crisis de internationale handel doet teruglopen – volgens de Wereldhandelsorganisatie dit jaar met ongeveer 10 procent. Om de internationale handel een impuls te geven, kondigde Lamy in mei de oprichting van een Global Trade Liquidity Pool aan, een initiatief van de Wereldbankgroep dat het bedrijven makkelijker moet maken hun internationale handel te financieren. Openbare investeerders hebben al 5 miljard dollar toegezegd voor het fonds, en dat bedrag zou de komende drie jaar moeten verdrievoudigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.