Internationale interesse voor goedkope Vietnamese afvalverwerking

Het Vietnamese bedrijf Green Environment Technology Development Company (GETDC) heeft met “Seraphim” een manier gevonden om huisvuil duurzaam te verwerken zonder dure technologie. Het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam heeft al een miljoenencontract getekend om Seraphim in afvalverwerkingsbedrijven over de hele wereld toe te passen.

De Seraphim-methode maalt het gemengde afval fijn en extraheert het zachte organische materiaal om het als meststof te gebruiken. Het anorganische en harde afval dat overblijft wordt nog fijner gemalen en samengeperst tot een composietmateriaal waarvan pijpleidingen, bouwmateriaal of zelfs meubels kunnen worden gemaakt.

Uit een ton afval kan volgens GETDC 350 kilo meststof en 450 kilo gerecycleerd materiaal worden gewonnen. De resterende 200 kilo worden omgezet in waterdamp. Het idee om vocht te verwijderen en de rest onder hoge druk samen te persen kwam van de 47-jarige Nguyen Gia Long, directeur van een fabriek voor hydraulische machines. Om zijn machines te testen liet hij huisafval samenpersen en kwam hij tot de vaststelling dat de vracht van 50 straatvegers tot een halve kubieke meter te reduceren viel.

Het bedrijf verwerkt met Seraphim 300 kilo afval per dag in twee proefstations in de centraal gelegen steden Hue en Vinh. “Wanneer de projecten goed lopen hebben we ons geld er in tien jaar uit”, zegt GETDC-directeur Do Duc Thang. “Het voordeel is dat we niet moeten betalen voor onze grondstoffen. Dat doet de lokale overheid die het afval verzameld”.

Een typische Seraphim-fabriek kost drie miljoen dollar, stelt 20 mensen tewerk en verwerkt 250 tot 300 ton per dag. Een afvalverwerkingsfabriek met geïmporteerde technologie zou ongeveer 20 miljoen dollar kosten, onbetaalbaar voor een land als Vietnam.

De milieuspecialisten zien in de technologie een oplossing voor de reusachtige afvalproblemen in de Vietnamese metropolen. Ho Chi Minh-stad produceert elke dag 7000 ton afval, Hanoi 800 ton. Het overgrote deel daarvan belandt op stortplaatsen die een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Tran Dinh Thanh Lam

xml=7

ref: ap if en he sc

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.