Internationale klacht tegen Taylor blijft overeind

Of president Charles Taylor nu aftreedt of niet, de klacht tegen hem blijft gehandhaafd. Dat zegt het VN-tribunaal in Sierra Leone, dat een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen de Liberiaanse president. Nigeria, dat de belaagde president een vluchtheuvel aanbiedt, verzet zich tegen de klacht.


Waar Charles Taylor ook heengaat, hij moet overgedragen worden aan de rechtbank en berecht worden, zegt David Crane, de openbare aanklager. Het Hof, dat in Freetown gevestigd is, heeft Taylor aangeklaagd wegens het dragen van de zwaarste verantwoordelijkheid bij het plegen van oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in de jaren 90.

Nigeria, dat Taylor asiel aanbiedt, waarschuwt dat het niet zal tolereren dat enig land of enige organisatie druk uitoefent om de omstreden leider uit te leveren. Nigeria wil de Liberiaanse president de vrije aftocht geven en zo een definitief einde maken aan de vijandelijkheden tussen het leger en de LURD-rebellen. De afgelopen twee weken gingen bij de slag om de hoofdstad Monrovia een kwart miljoen mensen op de vlucht en werden een 400-tal burgers gedood.

Nigeria is altijd betrokken geweest bij het oplossen van de politieke problemen in Liberia. Het is onze taak als regionale macht om tussenbeide te komen en hulp aan te bieden,” zegt de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo. Afgelopen weekend vloog hij naar Liberia om Taylor te overtuigen af te treden. Na afloop verklaarde Obasanjo dat Taylor bereid is om in ballingschap te gaan. Maar Taylor weigert voorlopig een timing te zetten op zijn vertrek. Hij stelt als voorwaarde dat er een internationale interventiemacht komt die de orde bewaakt. De onderhandelingen daarover zijn nog aan de gang tussen de 15-koppige Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). De VS hebben een eerste verkenningsmissie gestuurd naar Monrovia om te onderzoeken of Amerikaanse troepen kunnen bijdragen aan een interventiemacht.

Taylor zelf heeft nog niet gereageerd op het voornemen van het VN-tribunaal om zijn uitlevering te vragen aan Nigeria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.