Internet ondermijnt het bastion van de Griekse massamedia

Toen Wikileaks onlangs verklapte dat de Griekse media, volgens een Amerikaanse gezant, worden gerund door een kleine, rijke elite, kwam er amper reactie uit Griekenland zelf. Iedereen wist het al. Alleen wordt het monopolie op nieuws nu langzaam uitgehold door nieuwe internetjournalistiek.

Uit de geheime memo van Cahrales P. Reis aan Washington, dat twee weken geleden bekend werd, blijkt dat de media in handen zijn van een “kleine groep mensen die fortuinen hebben gemaakt, of geërfd, met scheepvaart, bankieren, telecommunicatie, sport, olie, verzekeringen, enzovoorts, en die verbonden zijn door bloedverwantschap, huwelijken, of overspel, aan politici en ambtenaren en/of andere media- en bedrijfsmagnaten.” Maar voor de Grieken, die dat al lang wisten, bungelden de gevestigde media twee jaar geleden al onderaan het lijstje instellingen die je kunt vertrouwen.

Nieuwe media

“Een kritische massa van tienduizenden mensen gebruikt tegenwoordig internet en andere technologie om de werkelijkheid te bekijken”, zegt Aggeliki Boubouka, een journalist die specialist is op het gebied van nieuwe media. “Grote kranten en zenders worstelen ermee hoe ze deze nieuwe omgeving moeten begrijpen, sinds alleen sociale media specifieke thema’s oppikten zoals de rellen in 2008 en de ‘Freedom Flotilla’ die vorig jaar naar Gaza voer.”

“Nieuwe krachten zullen in beeld komen. Niemand kan zeggen wat er gaat veranderen, maar het creëert nu al bezorgdheid onder de gevestigde machten.” De oplages van de zondagse edities van kranten, eens bekend om hun scherpe analyses, zijn allemaal gekelderd.

Dit jaar zijn grote tv-zenders als SKAI TV en MEGA begonnen met live twitterberichten in nieuwsprogramma’s. SKAI radio gaat nu met een stevig weblog komen. Ook veel journalisten zijn nieuwssites begonnen, zoals TVXS, dat duizenden lezers trekt. Maar ook deze blogs komen in de verdrukking door anonieme weblogs. Demonstraties en andere evenementen die door grote media werden genegeerd, worden nu gecoverd door twitteraars met een smartphone.

“Duizenden mensen checken nu eerst de alternatieve bronnen, naast de gewone media, voordat ze een mening vormen”, zegt Spyros Papadopoulos, op internet bekend als ‘To Vytio’. Eerder dit jaar sloot hij zich aan bij een groep bloggers en amateurjournalisten die voor het online radiostation ‘Radiobubble’ nieuws gingen maken waar mensen vanuit het land live aan konden bijdragen. Tijdens stakingen of opstanden luisterden er meer dan drieduizend mensen naar de zender.

Internetdocu

Groot is ook het succes van de internetdocumentaire ‘Debtocracy’, waarin het bezuinigingsbeleid van de regering kritisch wordt bekeken. De productie kostte maar 16.000 euro, maar is al 1,5 miljoen keer bekeken en al vertoond in verschillende landen, zegt Aris Xatzistefanou, een van de makers, die er overigens voor ontslagen is bij de radiozender waar hij werkte.

“De rol van sociale media hier is wat anders dan in de Arabische wereld”, zegt Xatzistefanou. “Hier vechten we niet voor vrijheid van meningsuiting, maar tegen de overheersing van mainstream media op de interpretatie van de werkelijkheid. Maar we gaan er komen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.