Internet in Vietnam

Internet groeit snel in Vietnam. Tien jaar geleden moest alles nog per fax, ondertussen surfen meer dan een kwart van de Vietnamezen op internet (cijfers uit 2008). Doordat gprs er sterk ontwikkeld is kan je zowel op het platteland als in de steden op internet, en zit ook de markt van mobiele diensten in de lift.
  • Bart Vanacker Caf Bart Vanacker
  • Twitter telt minder dan 100.000 gebruikers in Vietnam, Facebook groeit sinds kort wel heel snel. De meeste mensen gebruiken de Engelstalige interface van Facebook, de Vietnamese vertaling schiet nog tekort (misschien 10 woorden die vertaald zijn).
  • De grootste uitdaging voor web 2.0-bedrijven in Vietnam is geld slaan uit de pageviews. Er zijn miljoenen views per dag, maar de makers kunnen er geen geld uitslaan. Slechts 1 procent van alle advertentiebudgetten in Vietnam (100 miljoen dollar in totaal) stroomt naar het internet. In Vietnam slaat de mediacrisis niet toe, want er is economische groei en mensen kopen kranten. 
  • Draadloze internettoegang is bijna overal gratis: als je ergens een koffie drinkt, kan je op internet. Cafés betalen 100 dollar per maand om draadloos internet te kunnen aanbieden aan klanten. Het is een vorm van reclame voor die cafés.
  • Het web heeft Vietnam veranderd: mensen kunnen over alles praten en ze zijn op de hoogte van wat er in het land en daarbuiten gebeurt. Aan de universiteiten is er soms weinig discussie, en dan surfen studenten naar het internet om meer informatie te vinden.
  • De meeste nieuwssites zijn door de overheid gerund. De kranten zijn echter vrij open in Vietnam. De private kranten niet meer vrijheid dan de overheidsgeleide kranten.
  •  Vooral mensen die in marketingsector werken hebben een blog, de meeste blogs draaien op Yahoo!blogs. Niet erg populair elders, wel in Vietnam, doordat Yahoo de instant messaging-markt in Vietnam domineert en mensen dus snel de weg vonden naar die blogdienst. Nu gaat Yahoo! het blogplatform 360° afsluiten, omdat er te weinig gebruik van gemaakt wordt in andere landen.
  • Slechts een heel klein aantal sites wordt geblokkeerd door de overheid, bijvoorbeeld sites van politieke groeperingen die vanuit het buitenland actief zijn en zich verzetten tegen de Vietnamese overheid. 
  • De crisis begint ook in Vietnam toe te slaan (internetbedrijven die enkele projecten moesten stopzetten), maar het jobverlies blijft erg beperkt. Het hart van de Vietnamese internetsector ligt in Hanoi.
  • De economie groeit niet te snel, zoals in China of Korea, maar zelfs met de groeicijfers in Vietnam rijzen er problemen: de inflatie ligt hoog (50% in de loop van vorig jaar), koffie is in een jaar tijd verdubbeld in prijs. Het inkomen groeit echter niet even snel mee.
  • Voor een iPhone hoest je ongeveer 800 dollar op in Vietnam. Mensen met hoge posities hebben een iPhone, of mensen offeren gedurende maanden een deel van hun spaargeld op om er een te kopen. Nokia is het meest populaire telefoonmerk in Vietnam.

Fragmenten uit het gesprek met blogger Duong Quang Phu, die voor een internetbedrijf werkt in Vietnam

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.