Inval bij gitaarfabrikant Gibson om fout hout

De Amerikaanse federale politie is binnengevallen bij Gibson, een van de meest legendarische gitaarmerken. De agenten waren op zoek naar bewijzen dat de fabrikant illegaal gekapt hout verwerkt. Intussen maken muzikanten zich zorgen over de implicaties voor hun instrumenten.

De agenten vielen binnen in kantoren en fabrieken van Gibson in Memphis en Nashville en namen verschillende ladingen hout, gitaren en documenten beslag. De politie zelf gaf geen informatie na de raid, maar Henry Juszkiewicz, ceo van het bedrijf, beet van zich af in de Amerikaanse pers. Hij beschuldigde het ministerie van Justitie ervan het bedrijf te willen pesten.

Het is niet de eerste keer dat de politie bij Gibson binnenvalt: in 2009 werden al eens hout en gitaren in beslag genomen. Toen was de vraag of Gibson illegaal gekapt hout had gebruikt, zoals het gegeerde ebbenhout uit Madagaskar. Het is nog niet duidelijk wat deze keer de aanklacht is.

In een verklaring voor de pers zegt Gibson dat het in beslag genomen hout volledig in orde is en zelfs het FSC-kenmerk voor duurzaam geproduceerd hout draagt.

Bange muzikanten

De dubbele inval op zoek naar illegaal gekapt hout maakt gitaristen in de VS en daarbuiten zenuwachtig. Wie immers een instrument bezit waar een van de bewuste houtsoorten in verwerkt is, riskeert bij het oversteken van landsgrenzen in de problemen te komen. “Er is een hoop bezorgdheid, en die is terecht”, zegt hoogleraar Recht John Thomas in de krant Wall Street Journal. “Ik zou het land niet uit durven gaan met een houten gitaar in mijn bagage.”

Vooral de Amerikaanse wetgeving is streng. Ze eist dat iedereen die Amerika binnenkomt alle fauna of flora aangeeft, inclusief houten objecten, en daar een hoop papierwerk voor invult. Wie zich bij het invullen vergist of liegt, krijgt meteen een boete van 250 dollar (173 euro).

En daar wringt het schoentje, want heel wat gitaristen, en bij uitbreiding alle muzikanten, weten helemaal niet welke houtsoorten in hun instrument verwerkt zijn. Vaak is immers bij de verkoop enkel de houtsoort voor de grote onderdelen vermeld, maar niet voor details zoals de kam in het geval van een gitaar, en al helemaal niet bij oudere instrumenten waarvan de informatie niet meer voorhanden is.

Volgens de Wall Street Journal moest een importeur van piano’s op die manier 17.500 dollar aan boetes betalen omdat hij de documenten voor de import van een lading oude Bösendorfer piano’s, die nog met ivoren toetsen uitgerust zijn, niet correct had ingevuld.

Musicwood

Om het gebruik van duurzame houtsoorten in de gitaarsector te promoten, sloten verschillende grote gitaarmerken zich op vraag van milieuorganisatie Greenpeace aan bij Musicwood, een initiatief dat duurzaam hout wil promoten in de gitaarsector.

Onder meer Taylor en Martin, topmerken van akoestische gitaren, hebben zich bij Musicwood aangesloten. Onder de marktleiders van elektrische gitaren gaat het onder meer om legende Fender en opvallend genoeg ook… Gibson.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.