"Invasie in Irak krijgt geen Hollywood-einde"

Anderhalf jaar geleden geloofde nog 40 procent van de Amerikanen dat hun land zou slagen in Irak. Intussen is dat percentage teruggelopen tot 28. Dat zegt een opiniepeiling die het Programme on International Policy Attitudes (PIPA) van de universiteit van Maryland woensdag vrijgaf.

Volgens de peiling denkt tweederde van de Amerikanen intussen dat de Irakoorlog een optie was, en niet noodzakelijk voor de verdediging van de VS. Onder de Republikeinse ondervraagden heeft nog steeds 54 procent het over een oorlog uit noodzaak. En één op drie ondervraagden zegt dat Bush besliste een oorlog te beginnen op basis van veronderstellingen waarvan hij wist dat ze fout waren. In oktober 2004 dacht nog maar één op vier dat.

Toch zijn de meeste ondervraagden geen voorstander van een onmiddellijke terugtrekking uit Irak. Meer dan twee op drie is weliswaar voor terugtrekking, maar slechts één op vier vindt dat die binnen het komende halfjaar moet vallen. En het aantal mensen dat volhoudt dat de beslissing om Irak binnen te vallen goed was, zakte maar met twee procentpunten tegenover de vorige peiling in 2004 - van 46 naar 44 procent.

Hollywood

De meeste Amerikanen hebben duidelijk het idee opgegeven dat de operatie in Irak een afloop in Hollywoodstijl zal kennen en zoeken naar een uitweg, zegt PIPA-directeur Steven Kull. Maar ze tonen ook geduld en vragen geen overhaaste aftocht.

De peiling valt aan de vooravond van de derde verjaardag (op 20 maart) van de Amerikaanse invasie in Irak, en op een ogenblik dat de populariteit van Bush volgens een aantal recente andere peilingen op een historisch dieptepunt zit. Dat zou in grote mate komen door de perceptie dat de Irakoorlog een serieuze vergissing was.

Voor de eerste keer gelooft een meerderheid nu dat Irak geen programma voor massavernietigingswapens bezat, hoewel het publiek nog verdeeld is over de vraag of Irak al dan niet steun verleende aan Al-Qaeda, zegt het verslag bij de peiling. Die overtuigingen hangen nauw samen met steun voor de oorlog.

Slechts één op drie respondenten vindt dat de invasie het beste was wat de VS konden doen. Een meerderheid van 54 procent noemt de beslissing om Irak binnen te vallen verkeerd. 59 procent, en 36 procent van de Republikeinen, vindt dat Washington zich militair beter had geconcentreerd op Al-Qaeda en de stabilisering van Afghanistan, in plaats van een nieuw front te creëren in Irak.

De regering-Bush lanceerde intussen net een grote campagne die het publiek moet overtuigen dat de strategie in Irak toch werkt. Het startschot was een nationale radiotoespraak van Bush zaterdag en een herhaling daarvan op maandag. De campagne voorziet in een reeks toespraken van hoge kabinetsleden en topchefs van het leger die het publiek moeten geruststellen dat Irak niet aan de rand van een burgeroorlog staat, ondanks het bloedige geweld dat uitbrak na de bomaanslag vorige maand in een van de belangrijkste heiligdommen van de sjiieten. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.