Investeren in een toekomst voor alle jongeren

Het nieuwe jaarrapport van UNICEF onthult een schokkend beeld over de situatie van adolescenten in de wereld. Vooral in het onderwijs zijn armoede en ongelijkheid een struikelblok. De vijftienjarige Jean Castro en de veertienjarige Christine Das uit Haïti worden hiermee dagelijks geconfronteerd.

  • StampMedia - Nele Lauryssen 2 Haïtiaanse getuigen, Jean Castro Jr. Joseph en Christine Das StampMedia - Nele Lauryssen

Achtentachtig procent van de adolescenten leeft in ontwikkelingslanden. Na twintig jaar van investeringen zijn kinderen jonger dan tien erop vooruitgegaan. Maar bij tieners wordt minder vooruitgang geboekt. “Niemand luistert naar ons of beantwoordt aan onze noden”, verduidelijkt Christine.

Bijna 71 miljoen jongeren tussen twaalf en achttien jaar gaan op dit moment niet naar school. “Mijn zusje en grote broer kunnen niet naar school, omdat we het niet kunnen”, zegt Christine. Opvallend genoeg gaan minder meisjes naar school dan jongens. “Jongeren die niet naar school gaan, missen cruciale informatie voor hun verdere levensontwikkeling”, benadrukt Yes Willemot, algemeen directeur van UNICEF België.

Gebrek aan kennis en welstand

De onderwijsfaciliteiten in Haïti zijn erbarmelijk. “Door de aardbeving vorig jaar zijn de meeste scholen verwoest of beschadigd. Nu moeten we lesgeven in tenten”, zegt Erna Lambert, voormalig directrice van École du Brésil in Port-au-Prince. Maar voor de ramp had de school ook weinig materiaal. “We hadden geen boeken of pennen. Laat staan andere middelen om de kinderen goed onderwijs aan te bieden”, bevestigt Lambert.

Steeds meer Haïtiaanse jongeren zijn werkloos. Door gebrek aan onderwijs kunnen ze nieuwe, technische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt niet volgen. Investeringen dringen zich op om jongeren te laten bijdragen aan de maatschappelijke groei en ontwikkeling van hun gemeenschap.

Barrières voor jongens en meisjes

Meisjes gaan niet alleen minder dan jongens naar school, zij worden ook nog eens vaak slachtoffer van geweld. Kennis en superioriteitsgevoel versterken de positie van de man thuis en in de gemeenschap. Ongeveer één op de drie vrouwen in ontwikkelingslanden, uitgezonderd China, trouwt op een jongere leeftijd dan achttien, wat de psychische weerbaarheid niet ten goede komt.

Toch blijven de jongens ook niet gespaard. Zij lopen het risico op een baan met gevaar voor eigen leven. Zo is een groot aantal jongeren ontvoerd om als kindsoldaat te vechten voor het Oegandese rebellenleger van Kony.

Participatie

Ondanks hun achtergestelde situatie waren Haïtiaanse jongeren bereid om mee te werken aan de heropbouw van hun land. Na de aardbeving hielpen leerlingen om puin te ruimen in een verwoeste school. Drie maanden lang zetten scoutsgroepen zich in voor de opvang van jongeren in de hoofdstad Port-au-Prince. “We hebben vaak samen gebeden en gegeten. De maaltijden kregen we van ngo’s. We speelden, zongen en deden ook culturele activiteiten. Hoewel ik altijd al mensen hielp, heeft deze ervaring mij moreel versterkt ”, benadrukt Castro Junior.

Meer middelen voor gelijke kansen

Om adolescenten over de hele wereld een betere toekomst te bieden, mag het onderwijs niet tekortschieten aan kwetsbare jongeren in armoede, met hiv of een handicap. Jongeren dragen nog te vaak de lasten van volwassenen.

UNICEF heeft nood aan een beter systeem om de leefomstandigheden van jongeren in kaart te brengen. Via wetten en beleidsbeslissingen wil het fonds adolescenten een stem geven.

© 2011 — StampMedia/Xios – Goele Theunis

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.