Investeringen in groene energie met 12 procent gedaald

De wereldwijde investeringen in duurzame energie zijn vorig jaar met 12 procent gedaald. Zowel in de Verenigde Staten als in China en Europa werd minder geïnvesteerd, blijkt uit het Bloomberg New Energy Finance Report.

De daling wordt vooral veroorzaakt door de zonne-energiesector. Daar daalden de prijzen voor zonnepanelen flink. De sector kromp daardoor met bijna 20 procent. De verkoop van zonnepanelen steeg echter wel en de waarde van de MAC Global Solar Energy Index verdubbelde.

In mei besloot de bank Goldman Sachs voor meer dan 500 miljoen dollar zonnepanelen te financieren voor het Californische SolarCity Corp. “Waarom investeert Goldman Sach hierin? En waarom doet Warren Buffet dat? Het antwoord is dat dit geen domme jongens zijn. Er valt veel geld te verdienen”, zegt Michael Liebrich, ceo van Bloomberg New Energy Finance. “Voor elk zonnepaneel dat iemand met verlies verkoopt, krijgt iemand anders een goedkoop zonnepaneel in handen.”

Liebrich ziet nieuwe energietechnologie doorbreken en de sector is volgens hem interessant voor investeerders, zei hij tijdens de zesde Investment Summit on Climate Risk, die gisteren bij de Verenigde Naties werd gehouden.

De bijeenkomst trok ongeveer 500 particuliere investeerders, pensioenmanagers en bankiers die luisterden naar sprekers die bleven herhalen: de klimaatverandering moet teruggedrongen worden en daar is geld mee te verdienen.

Economische problemen

Maar terwijl de alternatieve energiesector consolideert en volwassen wordt, betekent een veiliger investeringsklimaat nog geen respijt voor mensen die in risicolanden wonen. In het afgelopen jaar kende Australië recordtemperaturen, werd Soedan getroffen door overstromingen en kregen de Filipijnen te maken met de krachtigste storm ooit.

“Zonder klimaatverandering zouden we ook richting een lagere uitstoot gaan”, zegt Christiana Figueres, secretaris van het VN-Raamwerk inzake Klimaatverandering. “Maar het klimaat brengt een urgentie met zich mee die er anders niet zou zijn. Als we de wereldwijde energiematrix niet op tijd in balans brengen, kan dat leiden tot zeer ernstige economische problemen.”

Subsidies

Ondanks het feit dat er consensus bestaat over het feit dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door CO2-uitstoot, blijven veel landen fossiele brandstoffen subsidiëren. Alternatieve energie wordt op achterstand gezet, zelfs als die kan concurreren op de vrije markt.

“Hernieuwbare energie is nu soms al goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen, ondanks het feit dat fossiele brandstoffen gesubsidieerd worden”, zegt Figueres. “Ze zijn dus echt concurrerend. Maar we moeten toe naar het punt waarop dit niet meer geïsoleerde gevallen zijn in bepaalde landen.”

Eerlijke concurrentie

In 2011 ging volgens het Internationaal Energieagentschap (IAE) 88 miljard dollar subsidie naar hernieuwbare energie. In datzelfde jaar kregen fossiele brandstoffen meer dan 500 miljard dollar subsidie, schat het IEA.

“Er is geen eerlijk speelveld tussen schone energie, een opkomende industrie met grote voordelen voor de maatschappij, en de fossiele industrie die gesubsidieerd wordt en tegelijkertijd veel schade aanricht”, zegt Mindy Lubber, voorzitter van Ceres, een medeorganisator van de top.

Diverse grote banken in de VS en Europa, hebben zijn recentelijk ingestemd met richtlijnen over de uitgave van zogenoemde ‘groene obligaties’. Investeringen in deze obligaties dragen bij aan het verminderen van de klimaatverandering. “De overheid speelt een cruciale rol, maar investeerders moeten ook zelf kiezen voor investeringen in schone energie in alle sectoren, inclusief de nog grotendeels onaangeboorde obligatiemarkt en directe investeringen in projecten”, zegt Lubber.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.