Invloedrijk priester in Chili beschuldigd van seksueel misbruik

In Chili is beroering ontstaan naar aanleiding van beschuldigingen over seksueel misbruik van minderjarigen door een invloedrijk priester van de katholieke kerk. Er is sprake over misbruik van minstens vijf tieners.
De zaak draait rond priester Fernando Karadima, die nu tachtig is. Hij was vroeger pastoor in hoofdstad Santiago en speelde een belangrijke rol bij de vorming van verscheidene bisschoppen. Hij heeft de reputatie een charismatische figuur te zijn.
De Chileense justitie onderzoekt klachten over seksueel misbruik van minstens vijf tieners twintig jaar geleden. Karadima zelf zegt onschuldig te zijn.
De beschuldigingen werden voor het eerst geuit op 22 april in de Amerikaanse krant The New York Times door gastro-enteroloog James Hamilton (44) en zakenman Juan Carlos Cruz (46). Ze verklaarden het slachtoffer geweest te zijn van Karadima. Samen met drie andere mannen herhaalden ze die beschuldigingen op 27 april op de nationale televisie in Chili.
Op 21 april had Alejandro Goic, de voorzitter van Chileense bisschoppenconferentie, vergiffenis gevraagd aan de Chileense samenleving voor de gevallen van seksueel misbruik waarbij  priesters betrokken waren. De bisschop van Rancagua deelde toen mee dat er twintig priesters waren aangeklaagd voor pedofilie: vijf zijn veroordeeld, tegen vijf anderen loopt een gerechtelijk onderzoek.
Vier dagen later liet kardinaal Francisco Javier Errázuriz weten – via een brief die tijdens de kerkdiensten werd voorgelezen – dat hij een kerkelijk onderzoek dat in 2005 tegen Karadima begonnen was, had opgeschort omdat hij “nieuwe antecedenten” verwachtte en experts in kerkelijk recht wilde consulteren. “In het priesterschap is geen plaats voor wie minderjarigen misbruikt en geen enkel excuus kan deze misdaad rechtvaardigen”, schreef de kardinaal. Hij riep slachtoffers op de feiten kenbaar te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.