Inwoners Amerikaans dioxinestadje machteloos tegen vervuiling

De inwoners van Mossville, een stadje in de Amerikaanse staat Louisiana,dat wordt omringd door 14 chemische fabrieken, hebben er genoeg van. Een lokale milieuorganisatie heeft de Amerikaanse regering aangeklaagd omdat die niets onderneemt tegen de dioxinevervuiling. Het bevoegde overheidagentschap deed er vijf jaar over om de alarmerende resultaten van een bloedonderzoek vrij te geven.
Vijf van de veertien chemische fabrieken rond Mossville maken vinylproducten op basis van aardolie. Bij dat proces komt dioxine vrij en de inwoners van Mossville zijn ervan overtuigd dat het gif in de lucht en het water hen ziek maakt. “Je moet maar eens bij mij komen logeren om vast te stellen dat je bijna omvalt van de lucht en dat het water weerzinwekkend is”, zegt Haki Vincent, een inwoner van Mossville.
Uit onderzoek blijkt dat de mensen in Mossville vaker aan kanker lijden en problemen hebben met de luchtwegen. Het Agentschap voor Giftige Stoffen van de Amerikaanse overheid testte in 1999 al eens het bloed van 28 inwoners van Mossville en kwam tot de conclusie dat het dioxinegehalte twee tot drie keer hoger is dan normaal. Tweeëntwintig bijkomende bloedtests in 2001 leverden een vergelijkbaar resultaat op.
Toch concludeerde het agentschap in 2001 dat de vijf vinylfabrieken niet noodzakelijk de oorzaak zijn van het probleem. “De oorzaak van de dioxineprobleem in Mossville is niet bekend”, zo staat in een rapport van 2001. Wat de inwoners van het stadje bijzonder kwaad maakt, is dat het tot 2006 heeft geduurd voor de resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt.
“Het is harteloos, anders kun je het niet noemen. Het doet ze niets dat de mensen in Mossville ziek worden en sterven omdat ze worden blootgesteld aan giftige stoffen”, zegt Nathalie Walker, advocate bij Advocates for Environmentel Human Rights, een organisatie die het opneemt voor het stadje.
Mossville heeft geen eigen stadsbestuur en heeft niets te vertellen aan de bedrijven op zijn grondgebied. Het in 1700 opgerichte stadje heeft vooral inwoners van Afrikaanse origine.
“Ik moet toegeven dat snelheid in dit geval niet onze sterkste kant was”, zegt Steve Dearwent, de epidemioloog die het onderzoek in Mossville leidde. Dearwent denkt niet dat het dioxineniveau in het bloed van de inwoners zo hoog is dat het voor gezondheidsproblemen zorgt.
Het feit dat vooral bij oudere mensen hoge waarden voorkwamen, doet hem besluiten dat de dioxine het gevolg is van de geaccumuleerde consumptie van typische Amerikaanse voedingsmiddelen, die allemaal in meer of mindere mate dioxine bevatten. Al moet ook Dearwent erkennen dat het voedsel in de winkelrekken van Mossville niet giftiger is dan op andere plaatsen.
Wetenschapster Wilma Subra vergeleek voor de lokale milieubeweging de dioxines die in het bloed werden teruggevonden met de componenten die vrijkomen bij de productie van vinyl. Subra is ervan overtuigd dat het om dezelfde substanties gaat en dat de gemeenschap op onverantwoorde wijze wordt blootgesteld aan giftige stoffen.
De milieugroep diende in 2005 een klacht in tegen de Amerikaanse regering, bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie van de Organisatie voor Amerikaanse Staten, voorlopig zonder resultaat. Woensdag trokken enkele inwoners naar Washington om te komen getuigen voor een Senaatcommissie.
“Het wordt tijd dat er iets verandert”, zegt inwoner David Prince, “Veertien fabrieken spuwen nog altijd ongehinderd hun gif. Wanneer komen wij eens aan de beurt ?”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.