Inwoners controleren zelf sanering van rivier

Argentijnen die in het stroomgebied van de Matanza-Riachuelo wonen, gaan zelf de sanering van de zwaar vervuilde rivier controleren. Dat gebeurt met Europees geld.

De Matanza-Riachuelo is een van de meest vervuilde rivieren van Argentinië. In juli 2008 verplichtte het Hooggerechtshof de staat, de provincie en de stad Buenos Aires om de rivier te saneren.

De inwoners mogen die sanering nu zelf opvolgen. De Fundación Ambiente y Recursos Naturales (FARN) heeft een programma uitgewerkt dat de mensen oproept twee jaar lang de sanering te controleren, een vorm van sociale monitoring.

Internet of sms

De deelnemers krijgen een opleiding en kunnen dan de vervuiling die ze zelf vaststellen melden. “Het idee is dat de mensen zelf actief monitoren wat er gebeurt via internet of sms”, zegt Andrés Nápoli van FARN. “Wij verifiëren dat dan en publiceren het op een informatieplatform.”

De Riachuelo loopt net ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires en mondt uit in de Río de la Plata, waar hij de Riachuelo wordt genoemd. In het bekken van de Matanza-Riachuelo wonen ongeveer 5 miljoen inwoners. Het gaat vaak om arme mensen die geen toegang hebben tot basisdiensten, zegt FARN.

Het plan wordt grotendeels gefinancierd door de Europese Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift