Inwoners Gaza willen werk, geen hulp

Veel inwoners van Gaza zijn in de afgelopen jaren hun werk kwijtgeraakt. “De meeste mensen willen werk, geen hulp”, zegt Karl Schembri van Oxfam Groot-Brittannië.

De armoede in Gaza is niet nodig, zegt Schembri. “Ooit was de infrastructuur en knowhow aanwezig en ontwikkelde Gaza zich”, zegt hij, verwijzend naar de periode voor 2006, voordat de islamitische verzetsbeweging Hamas op democratische wijze aan de macht kwam en Israël de Gazastrook afsloot.  

“Ondanks de Israëlische bezetting, deed de economie in Gaza het redelijk. Tot er niet meer geëxporteerd mocht worden. De grootste markt voor Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël, is nu buiten bereik. Dat geldt ook voor regionale markten zoals Jordanië.”

In het rapport ‘Gaza in 2020: A Liveable Place?’ trekken de Verenigde Naties (VN) dezelfde conclusie. “Een van de belangrijkste oorzaken van het uitblijvend herstel van de economie is de blokkade van de Gazastrook”, staat in het rapport.

Gaza kan niets exporteren, ook geen landbouwproducten, meubels, textiel en voedsel. Het overgrote deel van de fabrieken in Gaza is gesloten en daarmee werden honderdduizenden Palestijnen werkloos.

“De economie van Gaza is verwoest in 2008 en 2009, tijdens een Israëlische militaire operatie in Gaza. Vijfennegentig procent van de fabrieken en bedrijven ging daardoor ten onder”, zegt Khalil Shaheen van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR). “Door de illegale afsluiting van Gaza, kunnen deze fabrieken niet opnieuw open. Tachtig procent is nog steeds dicht, of produceert minimaal.”

Vissers uit Gaza worden door het Israëlische leger gedwongen te vissen binnen drie mijl van de kust. “Maar zelfs als ze nog maar 400 meter van het strand verwijderd zijn, worden ze al aangevallen”, zegt hij.

Tunnels

De werkloosheid in de Gazastrook een gevolg van het Israëlische beleid, inclusief het weren van inwoners van Gaza op de Israëlische arbeidsmarkt, zegt Shaheen. “Palestijnen die vroeger in Israël werkten, vooral in de bouw, kunnen daar nu niet meer terecht. “

Jaber, een vader van zes kinderen, werkte voorheen als monteur, op boerderijen en in de bouw  in Israël. “Sinds de grens dicht is, heb ik geen vast werk meer gehad. Ik heb alleen rare baantjes gehad die niet voldoende opleveren om mijn gezin te onderhouden.”

Het weinige werk dat er nog is in Gaza, is vaak gevaarlijk. “Werk in de tunnels is een bron van inkomsten voor veel werkloze Palestijnen”, zegt Shaheen. “Maar het gemiddelde inkomen is gezakt van zo’n 100 dollar (78 euro) tot ongeveer 10 dollar (7,80 euro). “

Via tunnels worden producten vanuit Egypte naar Gaza gesmokkeld. Volgens artsen kwamen sinds 2006 meer dan 160 Palestijnen om tijdens werk in de tunnels. “In de meeste gevallen gebeurde dat door Israëlische bombardementen, doordat een tunnel instortte of door elektrocutie”, zegt Shaheen.

In de afgelopen twee maanden hebben de Egyptische autoriteiten veel tunnels gesloten en verwoest. Shaheen schat dat zo’n 150 tunnels volledig verwoest zijn en nog eens 150 tunnels gesloten zijn. “In de tunnels werkten 40.000 mensen. Nu zijn dat er nog hooguit 5.000.”

Zelfs kinderen proberen bij te dragen aan het gezinsinkomen door chocolaatjes, kauwgum snuisterijen te verkopen op straat. Wat erger is, is dat ze bruikbare spullen zoeken in verwoeste huizen in de grensregio, zegt Shaheen. “Daarmee riskeren ze geraakt te worden door Israëlisch vuur.”

Volgens Defense for Children International zijn er dertig gevallen bekend van kinderen die beschoten werden terwijl ze zich ophielden in de buurt van de grens.

Zelfverbranding

De werkloosheid ondermijnt niet alleen de koopkracht van gezinnen, maar ook de moraal, zegt Karl Schembri van Oxfam. “In de afgelopen vijf jaar is er een nieuwe groep armen ontstaan. Mensen die in Israël werkten, of in fabrieken in Gaza, en die van de ene op de andere dag zonder werk kwamen te zitten. Ze hadden mooie, fatsoenlijke huizen en plotseling hadden ze geen inkomen meer. Dat heeft hun waardigheid een enorme dreun gegeven en ze zijn het doel in hun leven kwijt.”

De zelfverbranding van een werkloze jonge man in Gaza begin september, zette de schijnwerpers op een verschijnsel dat voorheen nauwelijks voorkwam in de Gazastrook. “Zelfdoding is een signaal dat Palestijnen weinig hoop op een betere toekomst hebben”, zegt Shaheen. “Er is maar één oplossing voor het werkloosheidsprobleem, en dat is dat er een einde komt aan de illegale afsluiting van de Gazastrook. En een einde aan de schandelijke internationale samenzwering van stilte, die het mogelijk maakt dat Israël dit ongestraft kan doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.