Inwoners Guantanamo winnen strijd tegen erosie en droogte

Uit de Cubaanse provincie Guantanamo, bekend voor zijn gevangenenkamp, komt ook goed nieuws. De bewoners van de streek zijn erin geslaagd de droogte en de erosie die eigen is aan het zuidoosten van Cuba een halt toe te roepen. Ze kweken er nu met succes groenten, fruit en rijst.
“Baracoa heeft het beste klimaat, je vindt er dan ook al de toeristen”, zegt een werkloze jonge schoenverkoper in een straat van de provinciehoofdstad Guantanamo. Baracoa ligt aan de noordkust van de provincie Guantanamo, ten noorden van een bergketen die van dat deel van de provincie de natste streek van Cuba maakt. De oerbossen en dieren- en plantenrijkdom trekken vele buitenlandse bezoekers aan.
De situatie in de zuidelijke helft van de provincie, waar de stad Guantanamo en ook het Amerikaanse gevangenenkamp liggen, is minder idyllisch. De boeren langs de zuidelijke kust kampen met erosie- en droogte. Toch gelooft de jonge schoenenverkoper in Guantanamo dat de plattelandsbewoners het beter hebben dan de stedelingen: “De boeren hebben tenminste wat te eten”. Zelf wil hij zijn hand niet meteen aan de ploeg slaan
Een honderdtal mensen in Los Coquitos de Jaibo, een buitenwijk van Guantanamo, hebben dat wel gedaan en hebben zich om hun keuze niet beklaagd. Door het gebruik van biologische meststoffen, teeltwisseling en het gebruik van plantensoorten die beter tegen de droogte zijn bestand, hebben ze hun voedselproductie kunnen verdubbelen. Ze leveren groenten aan 50.000 mensen in de streek, een bejaardentehuis en een ziekenhuis.
Tot in de jaren negentig lagen de gronden er onbewerkt bij. “De groenteteelt heeft voor nieuwe banen gezorgd, ook voor vrouwen, en levert ons voedsel dat we vroeger niet hadden”, zegt Yamilé Romaro, een leraar in de lagere school.
Een paar kilometer verderop zijn boeren erin geslaagd braakliggend droog gebied om te vormen tot rijstvelden. “We hebben de zoute bodem met ecologische technieken bewerkt en oogsten nu 60 quintal (2760 kilo) rijst voor menselijke consumptie”, zegt Humberto Aguilar, “Ik houd 10 quintal (460 kilo) voor mijn familie en de rest verkoop ik aan de Coöperatie van Enrique Campos.” De landbouwcoöperatie vertegenwoordigt 56 kleine familieboerderijen en is erin geslaagd haar productie van groenten en granen te verdubbelen.
In San Antonio del Sur, een van de gemeentes die het hardst met de droogte te kampen heeft, hebben ze het over een andere boeg gegooid. Op wat ooit verdroogde weidegrond was, worden bomen geplant die bestand zijn tegen de droogte en de bodemgesteldheid. Het gaat onder meer om de neem (Azadirachta indica A. Juss), de Jatropha Curcas en de guaveboom (Psidium Guayava L.). De guave levert vruchten op en de jatropha zaden waaruit olie kan worden gewonnen. Van de blaren en de zaden van de neem kan een biologisch insecticide worden gemaakt.
Op meer dan 67.990 hectare is de woestijnvorming intussen gestopt, zegt Nicomedes Cobas van het Centrum voor Toegepaste Technologie voor Duurzame Ontwikkeling van de Cubaanse regering. Dat is 39 procent van de droge gebieden in de provincie Guantanamo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.