Iraakse gezondheidszorg zieker dan tijdens sancties

De Iraakse gezondheidszorg staat op een lager niveau dan tijdens de economische sancties na de eerste Golfoorlog in 1990, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Alle informatie ter plaatse bevestigt dit. “Onze ziekenhuizen lijken meer op schuren, zonder elektriciteit, medicijnen, materiaal en nu ook zonder artsen. Dat komt door corrupte beheerders die alleen hun eigen zakken vullen en sektarische moorden uitvoeren op artsen en patiënten”, zegt een arts uit een ziekenhuis in Bagdad.
“We waren kwaad op de overheid onder Saddam voor de lamentabele medische voorzieningen, maar nu wensen we die tijd terug”, zegt de 55-jarige leraar Ahmed Zaydan van Sadr City in Bagdad. “Er was toen onvoldoende gezondheidszorg, maar het was nog leefbaar, en de private medische zorg was goedkoop. We hoopten dat de regimewissel onze levens zou verbeteren. Maar het resultaat is dat we zo goed als geen publieke gezondheidszorg meer hebben.”

De gezondheidsvoorzieningen in Irak gaan al gaat bergafwaarts sinds het begin van de VN-sancties in 1990. In de jaren tachtig stonden Iraakse artsen bekend als de beste in het hele Midden-Oosten. Het regime van Saddam Hoessein slaagde erin de basisgezondheidszorg gratis te houden voor de meeste Irakezen tot aan de door de Amerikanen aangevoerde invasie in maart 2003. Bijna elke stad had een ziekenhuis. Chirurgische ingrepen werden gratis uitgevoerd. Geneesmiddelen werden ingevoerd door de overheid en aan betaalbare prijzen doorverkocht aan patiënten van private klinieken.

Nu controleert de beweging van de sjiitische clericus Muqtada al-Sadr het ministerie van Gezondheid, door een politieke overeenkomst tussen de regeringspartijen. Dat heeft de gezondheidszorg enorm doen achteruitgaan.

“Het ministerie in Bagdad is in handen van mensen die niks over geneeskunde weten”, zegt een arts die anoniem wil blijven. “Het hele ministerie wordt beheerd door clerici wiens militieleden het ministerie in een hoofdkwartier van een doodseskader hebben veranderd. Veel van mijn collega’s hebben ontslag genomen of werden ontvoerd door diegene die voor hun bescherming zouden moeten instaan.”

Twee maanden geleden meldde de Iraakse Islamitische Partij dat zijn kandidaat voor vice-minister van Gezondheid was ontvoerd vanuit het ministerie zelf. “Dr. Ali al-Mehdawi is nog steeds in de handen van zijn ontvoerders”, zei een hooggeplaatst lid van de partij aan IPS.

Corruptie

Corruptie lijkt de gezondheidscrisis te verergeren. In het totaal hebben de VS al meer dan een miljard dollar besteed aan het Iraakse gezondheidssysteem, maar dat blijft achteruitgaan. Eerder dit jaar zat een project voor de bouw van 142 eerstelijnsgezondheidscentra al zonder geld toen nog maar 20 centra hun voltooiing naderden. De Wereldgezondheidsorganisatie beschreef die situatie als “choquerend”.

De onafhankelijke Iraakse Medische Associatie (IMA) kondigde eerder deze maand aan dat van de 34.000 artsen die voor 2003 geregistreerd stonden, meer dan de helft Irak heeft verlaten. Minstens 2000 artsen werden gedood. Het gezondheidssysteem is verder verslechterd en maar liefst negentig procent van de bijna 180 ziekenhuizen in Irak heeft gebrek aan essentiële voorzieningen, stelt de IMA nog.

De actiegroep Medact meldt dat van de 180 klinieken die de VS tegen eind vorig jaar hoopten te openen, er nog maar 4 af zijn, en geen enkele geopend. (ADR/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.