Iraakse hoogopgeleiden doelwit van doodseskaders

Sinds het begin van de bezetting van Irak zijn er al 300 artsen en 182 professoren en docenten vermoord in Irak. Het gaat om gerichte acties tegen hoogopgeleiden, zeggen Irakese beroepsverenigingen. De aanslagen zouden bedoeld zijn om de Irakese economie te verzwakken.


De dood van Haitham Al-Azzawi, een 35-jarige docent van de Islamitische Universiteit van Bagdad, bracht het aantal gedode professoren en docenten op 182. Vorige maand werd hij op weg naar zijn huis in Mosul tegengehouden door mannen en vermoord. In Mada’ain, Al-Shula en Al-Iskan werden soortgelijke misdaden gemeld, maar die gingen voorbij aan de westerse pers.

We weten niet precies wie ze zijn, maar het is duidelijk dat deze misdadigers in opdracht handelen, zegt arts Ali Al-Obeidi van de Vereniging voor Moslimacademici. Ze weten precies waarmee ze bezig zijn. Ze willen Irak van binnenuit kapot maken. Ook de Vereniging van Moslimacademici beweert dat er sprake is van gerichte moorden op artsen en academici in de streek rond Mosul.

De voorzitter van de Vereniging van Moslimacademici, Isam Al Rawi, is formeel: Ik beschuldig de bezettingsmacht en de Iraanse regering (van betrokkenheid bij deze moordpartijen). De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken helpt Iran bij deze misdaden en de Iraakse regering houdt de statistieken geheim. Maar we hebben onze eigen cijfers. De door sjiieten gedomineerde regering in Irak heeft nauwe banden met de religieuze en politieke leiders in Iran.

De Vereniging voor Moslimacademici en de Vereniging van Docenten aan Iraakse Universiteiten zeggen dat er meer dan 300 dokters werden omgebracht sinds het begin van de bezetting. Er zouden nog maar 2000 dokters in Irak actief zijn. Veel dokters vertrekken uit Irak om in het buitenland te gaan werken. Op een dag zal het heel moeilijk zijn om hier nog een dokter te vinden, zegt Al-Obeidi.

De Vereniging voor Moslimacademici riep alle artsen en docenten in Mosul op tot sit-ins en burgerlijke ongehoorzaamheid. We weten niet wat we moeten doen om onszelf te beschermen. Elke dag worden er mensen gedood en ontvoerd. Hopelijk zal actie ertoe leiden dat de regering mensen met een diploma beschermt.

Een voormalige generaal in het Iraakse leger, die zich enkel wil identificeren met zijn initialen A. R., wijst het Amerikaanse leger met de vinger. De bezettingsmacht focust op Iraakse wetenschappers die werkten in militaire fabrieken. Sommigen hebben ze gearresteerd, anderen werden vermoord. De wetenschappers hebben op internet een oproep gelanceerd aan de Verenigde Naties om hen te beschermen tegen de willekeur van de bezetters.

Er zit een duidelijk plan achter de moordpartijen, zegt hij. Deze mensen worden doorgaans vermoord in de buurt van hun huis of op weg naar het werk. Wie deze moorden onderzoekt, komt onvermijdelijk tot de slotsom dat de daders heel gericht werken. Hun doel is om Irak te ontdoen van hoogopgeleiden. (MM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.