Iraakse kinderen nieuw doelwit bij aanslagen

Honderden kinderen zijn gedood sinds de start van de oorlog in Irak in 2003. De Verenigde Naties en verschillende ngo’s veroordelen het aanhoudend geweld tegen kinderen, die ook een doelwit lijken van het sektarisch geweld.
De meest recente aanslag tegen Iraakse kinderen dateert van afgelopen dinsdag, toen 18 jongens gedood werden door een autobom die ontplofte terwijl ze zich klaarmaakten om te voetballen. In augustus kwamen twaalf jongens om toen een bom ontplofte op een voetbalveldje in Bagdad.
UNICEF, het VN-agentschap voor kinderen, vindt de situatie onaanvaardbaar: “Scholen en recreatieve gebieden in Irak moeten gerespecteerd en beschermd worden als veilige toevluchtsoorden voor kinderen die willen spelen en leren zonder bang te zijn”, zegt Roger Wright van UNICEF aan IRIN, het VN-nieuwsagentschap. “De gezondheid en het psychologisch welzijn van Iraakse kinderen worden zwaar op de proef gesteld door het aanhoudend conflict”, aldus Wright.
Cedric Turlan, de woordvoerder van de ngo Coordination Committee in Iraq (NCCI), hoopt dat de kinderen geen doelbewust doelwit waren van de aanslag. “Maar of ze nu doelwitten waren of niet, dat verandert niets aan het vreselijke resultaat”.
Veel Iraakse ouders durven hun kinderen niet meer naar school te sturen wegens de aanslagen en ontvoeringen. Twee op de drie Iraakse kinderen gaan niet meer naar school. De Unesco schat dat minder dan 60 procent van de Iraakse bevolking kan lezen en schrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.