Iraakse migranten sturen hun kat naar de verkiezingen

Slechts 280.000 Iraakse migranten zullen vanuit het buitenland hun stem uitbrengen voor de parlementsverkiezingen in Irak op 30 januari. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de buitenlandse verkiezingen organiseert, had verwacht dat zowat een miljoen kiezers zich zouden registreren en schrijft de lage opkomst toe aan onverschilligheid, ongerustheid en angst.

Tussen 28 en 30 januari mogen Iraakse migranten in 14 landen (Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Iran, Jordanië, Nederland, Zweden, Syrië, Turkije, Groot-Brittannië, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten) stemmen voor een nieuw nationaal parlement in Irak. Met advertenties, posters en tv-spots heeft de IOM geprobeerd zoveel mogelijk Iraakse migranten warm te maken om te gaan stemmen. Toch hebben slechts 280.000 Irakezen in het buitenland zich geregistreerd. Volgens Nicola Baldwin, een woordvoerster van de IOM, heeft de lage opkomst bij de registratie niets te maken met een boycot maar gaat het om onverschilligheid en een beetje angst en ongerustheid.

Net als elders bleef de opkomst in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opvallend laag. Van de naar schatting 100.000 Irakezen in het land hebben hooguit 12.600 zich laten registreren om deel te nemen aan de verkiezingen. Waarom zouden we wel gaan stemmen?, vraagt Lubna Hashim, een Iraakse arts in Dubai. We verwachten immers niet dat dit eerlijke en vrije verkiezingen zullen zijn. Hoe kan dat als Irak nog steeds door de VS bezet wordt? Ik ben er zeker van dat de verkozen regering de lijn van de VS zal volgen maar dat is niet wat we voor ons land willen.

De opkomst valt tegen, zegt een functionaris van het registratiecentrum in Dubai, een van de zeven emiraten van de VAE. Daarvoor bestaan heel wat redenen maar de belangrijkste is dat de Irakezen hier het gevoel hebben dat de verkiezingen toch niet de verhoopte resultaten zullen opleveren. Het zou ook kunnen dat ze zich niet betrokken voelen omdat ze al zo lang niet meer in Irak zijn geweest.

Hoewel de registratie van de Iraakse migranten vertrouwelijk is, zien heel wat Irakezen het volgens de functionaris niet zitten om hun identiteit bekend te maken. Misschien doen de ervaringen van intimidatie in het verleden de Irakezen aarzelen om deel te nemen aan de verkiezingen. Aangezien de Iraakse rebellen een gewelddadige verkiezingsdag hebben voorspeld, kan het voor Irakezen levensgevaarlijk worden om hun stem uit te brengen. De voornamelijk soennitische rebellen vrezen dat de sjiitische meerderheid, zowat 60 procent van de 26 miljoen inwoners, een monopolie krijgen op de macht in Irak.

Toch zijn sommige Irakezen in de VAE optimistisch gestemd. Verkiezingen voor de eerste keer in 50 jaar, roept verkoper Barham Abbas. Natuurlijk ben ik blij en zal ik mijn recht uitoefenen. Dit is de eerste keer dat ik op zijn minst een beetje invloed heb op de Iraakse regering. Ook Hamiz Hassan, een zakenman in het emiraat Sharjah, heeft zich laten registreren om te stemmen. Deze verkiezingen zijn het eerste straaltje hoop aan onze horizon, meent Hassan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.