Iraans parlement klaagt verbod conservatieve nieuwssite aan

Meer dan 130 parlementsleden verzetten zich tegen de beslissing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die begin deze week de conservatieve nieuwssite Baztab liet sluiten. De site had Ahmadinejad ervan beschuldigd de islamitische revolutie te verraden door een dansshow met vrouwen bij te wonen.
Baztab uitte geregeld kritiek op het economisch beleid van de Iraanse president, een beleid dat hoge inflatie- en werkloosheidscijfers liet noteren. De site toonde ook videobeelden van Ahmadinejad die naar een dansshow keek met vrouwen, tijdens de Asian Games in Qatar. Volgens Baztab houdt de president zich daarmee niet aan het islamitische verbod waarbij vrouwen niet voor mannen mogen dansen.
Het merendeel van de Iraanse internetproviders heeft de site geblokkeerd. Het ministerie van Cultuur oordeelde dat de site in strijd is met de grondwet en de nationale eenheid ondermijnt. De site, die gelinkt wordt aan Mohsen Rezai, een voormalige revolutionaire bevelhebber, vindt de ban illegaal.
“De overheid kruipt in de huid van aanklager, rechter en uitvoerder. Daarmee overtreedt ze de grondwet en beperkt ze de vrijheid van meningsuiting van de media”, zegt Foad Sadeghi van Baztab. Ook 136 Iraanse parlementsleden zijn het niet eens met de beslissing. Zij roepen Ahmadinejad op om de site weer beschikbaar te maken.
Reporters Without Borders zegt dat de Iraanse regering voor het eerst gebruik gemaakt heeft van een decreet, dat op 27 november werd goedgekeurd, om het internet makkelijker te kunnen controleren. “Het doelwit is een website die Ayatollah Khamenei steunt. Het lijkt op een oorlog binnen het conservatieve kamp”, zegt Reporters Without Borders.
De journalistenvereniging voegt er nog aan toe dat ook videodienst YouTube en fotoblog Flickr.com in Iran geblokkeerd zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur