Iraanse economie in de problemen

Iraniërs zijn nog steeds beducht voor een Amerikaanse militaire aanval, maar ze maken zich de laatste tijd meer zorgen over de problemen in eigen land. De economie begint ernstig te lijden onder de sancties en de overheid treedt steeds driester op tegen de eigen bevolking.
Sinds de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan uitgaan dat Iran niet langer een actief kernwapenprogramma heeft, is de bevolking veel minder bang geworden voor een Amerikaanse aanval. Maar ze maakt zich  des te meer zorgen over langetermijngevolgen van de economische sancties.
De Iraanse overheid heeft de impact van twee resoluties van de Verenigde Naties op het dagelijkse leven de laatste jaren kunnen milderen met de gigantische inkomsten uit olie, ongeveer veertig miljard euro. Maar de internationale sancties beginnen stilaan een zware tol te eisen van de Iraanse economie.

Inflatie


Volgens recente cijfers bedraagt de inflatie in Iran momenteel 17 procent, maar onderzoek van het parlement legt het cijfer op 23 procent. Volgens de gouverneur van de centrale bank van Iran is de economische groei teruggevallen tot 5 procent. President Mahmoud Ahmadinejad heeft op televisie toegegeven dat de geldontwaarding een probleem is. Ahmadinejad had voor de verkiezingen van 2005 beloofd de inflatie onder de grens van 10 procent terug te dringen.
“Ahmadinejad legt de schuld bij de economische structuur van het land en bij de media en zijn politieke rivalen in het parlement. Die zouden de angst voor de inflatie aanzwengelen en zo de inflatie nog verergeren”, zegt een econoom in Teheran die anoniem wil blijven.
De Iraanse regering probeert de prijsstijgingen te temperen door de invoertarieven te verminderen. Maar daardoor wordt de markt overspoeld met buitenlandse goederen, voor veertig miljard dollar dit jaar. De export buiten de oliesector bedraagt daarentegen amper tien miljard euro.
“De groeiende import en het effect van de sancties zal veel bedrijven ruïneren,” zegt de analist, “Sommige bedrijven hebben nu al de deuren moeten sluiten en een groot aantal bevindt zich op de rand van het bankroet.”
De werkloosheidcijfers, die daalden sinds 2001, zijn opnieuw beginnen stijgen en schommelen volgens cijfers van de overheid rond de 12 procent. “Een van de gevolgen daarvan in een land als Iran is brain-drain”, zegt de econoom. “Er zijn geen officiële cijfers, maar Iran is één van de ergste gevallen ter wereld. Niet enkel de economische situatie, maar ook de bemoeienis van de overheid met alle aspecten van het privéleven drijven jonge universitairen het land uit.”

Mensenrechten


Daar heeft de verslechterde mensenrechtensituatie veel mee te maken. In december nog veroordeelden de Verenigde Naties voor de vierde keer sinds 2003 de systematische schendingen van de mensenrechten in Iran. “Ahmadinejad beweerde dat studenten hem mochten bekritiseren, maar ze hebben daarvoor een hoge prijs betaald, net als eender wie die oppositie voert tegen de president”, zegt Mohammad, een student aan de Amir Kabir Universiteit. “Het is niet bij te houden hoeveel studenten opgepakt werden of geschorst zijn omwille van hun politieke activiteiten. Het laatste jaar is het protest onder de studenten sterk toegenomen. Vooral de linkse beweging is uitgegroeid tot een macht die niet meer genegeerd kan worden”
“Ik heb alle hoop op betere dagen verloren”, zegt een lerares en moeder van drie kinderen. “Het is al meer dan twee jaar dat Ahmadinejad ons belooft dat we het oliegeld op onze tafels zullen zien. Maar dat geld is er niet, en wat toen nog op onze tafel lag, is nu ook verdwenen. Ik maak me voortdurend zorgen over mijn gezin in deze tijden. We kunnen onze kinderen nauwelijks voeden en naar school sturen. Maar dat is niet alles: ik heb schrik dat mijn dochters opgepakt worden als ze zich niet volgens de normen kleden. En mijn oudste dochter is betrokken bij het studentenactivisme. Hoe kan ik haar zeggen dat ze moet zwijgen als haar vrienden in de gevangenis zitten? “

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.